Російські окупанти пропонують політв’язню Едему Бекірову визнати провину в обмін на домашній арешт

29.05.2019
Російський слідчий пропонує тяжкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого російська окупаційна влада звинувачує у незаконному зберіганні боєприпасів та вибухівки, визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.
«Під час ознайомлення захисту з експертизами слідчий укотре запропонував Бекірову визнати провину. Визнаєш вину — відразу домашній арешт. Едем-ага повторив, що він не робив того, що йому закидають, і взагалі ніколи в житті такої кількості боєприпасів не бачив, — повідомив у коментарі виданню «Крим.Реалії» адвокат Бекірова Іслям Веліляєв. — Я, як адвокат, запитав слідчого, що буде далі після визнання провини? Простого визнання мало. Далі вони зажадають назвати прізвища наших лідерів як замовників».
За словами адвоката, слідство перебуває на стадії завершення, але слідчий навмисно затягує слідчі заходи, які залишилися, щоб були підстави для продовження арешту Бекірову: «Термін у СІЗО добігає кінця — ніякі заходи слідчий не проводить, процес затягується. Сподіваюся, цього разу суд нас почує і переведе Едема-ага під домашній арешт. Захист зі свого боку робить для цього всі необхідні дії».
Нагадаємо, що стан здоров’я кримськотатарського активіста, інваліда першої групи Едема Бекірова i досi стабільно важкий. Зокрема, нещодавно пан Бекіров сказав адвокату: «Мені треба вийти, бо помру».
Окупанти затримали Едема Бекірова 12 грудня 2018 року на адміністративному кордоні з Кримом. Його утримують у Сімферопольському СІЗО у справі про «зберігання і передачу вибухонебезпечних речовин і патронів». Чергове засідання щодо продовження терміну арешту Бекірова призначено на 5 червня.