У Литві на виборах президента переміг економіст Гітанас Науседа

28.05.2019
У Литві на виборах президента переміг економіст Гітанас Науседа

Гітанас Науседа з дружиною Діаною.

За результатами підрахунку всіх бюлетенів, у другому турі виборів президента Литви економіст Науседа набрав 65,86%  голосів виборців, а екс-міністр фінансів Інгріда Шимоніте — 32,86%, повідомила вчора Головна виборча комісія Литви.
 
 
Явка в другому турі виборів становила трохи більше 50 відсотків.
 
 
У першому турі виборів, який відбувся 12 травня, Шимоніте набрала 31,31 відсотка голосів виборців, а Науседа — 30,94 відсотка голосів, тобто суперники тоді показали майже рівні результати.
 
 
Останні десять років головну посаду в Литві досить успішно обіймала Даля Грібаускайте. Як бачимо, продовжити «матріархат» не вийшло. 
 
Директор Інституту міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету Рамунас Вільпішаускас розповів агенції «Дельфі», що Науседа переміг на виборах завдяки тому, що є безпартійним, має спокійний врівноважений характер та мав підтримку екс-президента Валдаса Адамкуса.
 
А Шимоніте не допоміг ні «Фейсбук», через який вона спілкувалася з ви­борцями, ні підтримка відомих у Литві людей. Експерти вважають, що вона зробила ставку на власну автентичність, а не популярність серед виборців, що виявилось хибною стратегією.
 
Україна може й далі розраховувати на підтримку Литви та її нового президента, як це робила Грибаускайте. Раніше 55-річний екс-радник президента литовського банку SEB Науседа наголошував, що він не має наміру зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним доти, доки Росія не виведе свої війська з Криму, анексованого навесні 2014 року, нагадує «Ассошiейтед Пресс».
 
Під час президентської кампанії Науседа також наголошував на своїй проєвропейській позиції та запевняв, що він є прихильником НАТО.
 
Стосовно родини наступного президента Литви, то його 55-річна дружина Діана брала активну участь у виборчій кампанії чоловіка. Роль першої леді для неї не стане чимось зовсім новим, бо Діана Науседа є експертом з протоколу, тепер працює викладачем з міжнародного протоколу в Бізнес-школі Вільнюського університету. Доньки президентської пари мешкають за кордоном. 26-річна Гедайле навчається в магістратурі в Бельгії, вона стане архітектором.
 
23-річна Угне проходить стажування в Паризькому університеті Венсенн-Сен-Дені, а з осені буде навчатися в магістратурі у Південній Кореї. Доньки прибули до Вільнюса привітати батька з перемогою, але загалом вони уникають публічності.