Чемпіонат світу-2019 з хокею виграла збірна Фінляндії

28.05.2019
Чемпіонат світу-2019 з хокею виграла збірна Фінляндії

На чемпіонаті світу-2019 хокеїсти з Фінляндії обскакали всіх своїх конкурентів. (Фото з сайта iihf.com.)

Щойно в Словаччині завершився чемпіонат світу, на якому ви­зна­чилася найсильніша збір­на планети.
 
 
Міжнародна федерація хокею на льоду поставила фінальну крапку сезону, опублікувавши за його підсумками рейтинговий лист. 
 
 
В оновленому рейтингу збірна України опинилася на 25-му місці, що свідчить про подальше падіння «синьо-жовтих» у світовому «табелі про ранги». Загалом, упродовж останніх трьох сезонів збірна України щороку втрачала по одній позиції.
 
Зрештою, не дивно, адже після перемоги на домашньому чемпіонаті світу-2016 в дивізіоні ІВ, на наступних «мундіалях» українські хокеїсти зазнавали турнірних невдач, що, в підсумку, призвело до сповзання «синьо-жовтих» на найгіршу з часу формування рейтингу IIHF позицію.
 
Нагадаємо, що цьогорічний ЧС в дивізіоні ІВ національна збірна України завершила на перед­останньому, п’ятому, місці, врятувавшись таким чином від вильоту до четвертої за силою ліги планети.
 
Водночас на елітному «мундіалі», який минулої неділі завершився в Братиславі, визначився новий володар чемпіонської корони. Після дворічного панування збірної Швеції титул домінаторів світового хокею перейшов до фінів.
 
Попри те, що на словацький ЧС «Суомі» приїхали без представників Національної хокейної ліги, саме їм удалося виграти планетарне «золото».
 
На думку експертів, запорукою «золотого» успіху фінської збірної стала зіграність команди, котра на шляху до чемпіонства подолала головного фаворита турніру — збірну Росії.
 
Вигравши на Олімпіаді-2018 золоті медалі, російські хокеїсти й на «мундіалі»-2019 довгий час гнули свою лінію. Під орудою наставника Іллі Воробйова «триколірні» виявилися єдиним на словацькому ЧС колективом, котрий без втрат пройшов груповий етап.
 
Успішно для росіян розпочався й «плей-оф», у якому вони переграли принципового опонента — збірну США — 4:3.
 
Водночас у півфіналі атакувальний потенціал російської команди розбився об надійний фінський мур. Точний же кидок капітана збірної Фінляндії Марко Анттіли позбавив російських хокеїстів чемпіонських намірів. 
 
Після цього фіаско в Росії не добирали слів, заявивши, що їхня команда зазнала в Словаччині «скандального провалу». Маючи в своєму складі мегазіркових хокеїстів із НХЛ — Малкіна, Кузнєцова, Овечкіна, Василевського, збірна Росії не спромоглася виправдати максималістичних очікувань своїх співвітчизників.
 
Проте у фіналі скромні за персоналіями фіни, які, до речі, в чвертьфіналі обіграли переможців двох попередніх світових форумів — шведів, створили ще одну сенсацію, переконливо здолавши збірну Канади — 3:1. Росіянам же дісталася «бронза», яку вони вирвали у напруженому поєдинку з чехами.
 
При цьому двома найгіршими збірними ЧС-2019, котрі наступний сезон проведуть у дивізіоні ІА, стали команди Франції та Австрії.