Після третього поспіль «золотого дублю» португальський тренер може залишити «Шахтар»

28.05.2019
Після третього поспіль «золотого дублю» португальський тренер може залишити «Шахтар»

У матчі проти «Львова» за «Динамо» голом відзначився Артем Бєсєдін, який повернувся на поле після складної травми. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Завчасно втративши будь-які ознаки медальної інтриги, закiнчення поточного чемпіонату країни за участі команд першого секстету перетворилося на арену для тренерських експериментів та останніх нагод для сатисфакції.
 
 
І «Шахтар», і «Динамо» на матчі передостаннього туру вийшли в напіврезервних складах. Португалець Паулу Фонсека дав можливість проявити себе новим представникам південноамериканського легіону в донецькому клубі.
 
 
Тренерський штаб «гірників» отримав іще одну нагоду побачити в ділі молодих представників атакувальної ланки.
 
 
Так, після дублю у ворота першолігового «Інгульця» у фіналі Кубка України та «нічийного» гола в матчі з «Динамо» черговим результативним ударом — у матчі проти «Маріуполя» — відзначився 19-річний бразилець Тете, котрий узимку перейшов до «Шахтаря» з «Греміо» за 15 мільйонів доларів, завершивши таким чином розгром приазовського колективу (4:0).
 
Водночас за відсутності на полі лідерів донецького клубу — Тайсона, Марлоса та Мораеса — вирішальне слово в грі з маріупольцями сказав інший старожил «гірників», який, щоправда, не так часто виходить на ігровий майданчик, — автор «хет-трику» Дентіньйо.
 
Щодо кращого голеадора команди — травмованого Жуніора Мораеса, то вочевидь саме йому дістануться лаври кращого бомбардира чемпіонату, адже його перевага в три м’ячі (19 проти 16) над динамівцем Віктором Циганковим навряд чи розчиниться за один тур до фінішу.
 
Цікаво, що в минулому сезоні, граючи за «Динамо» Мораес забив у чемпіонаті України лише п’ять голів.
 
Виглядає так, що Жуніор просто не прижився в столичному клубі, а от у «Шахтарі» швидко знайшов свою гру. При цьому в таборі «біло-синіх» і досі не можуть пробачити Мораесу його засекреченої втечі з «Динамо», продовжуючи називати його зрадником. 
 
Водночас власник донецького клубу Рінат Ахметов наголошує: «Не знаю аргументів Ігоря Суркіса, але Жуніор нікого не зраджував, бо перехід з «Динамо» в «Шахтар» — це його особисте право».
 
Водночас Ахметов додає, що й у своєму клубі він нікого силою не тримає.
 
«Коли ми почали відпускати гравців, то ми здобули чимало дивідендів. І це стосується не тільки футболістів. У мене є моральна домовленість і з Паулу Фонсекою. Він виграв в Україні три чемпіонства, три Кубки й Суперкубок. Це заслуговує на оплески», — відзначив президент «Шахтаря».
 
Не виключено, що в міжсезоння зміниться керманич і в «Динамо». На місце Олександра Хацкевича, з яким динамівці знову показала вельми скромний футбол, ледве перегравши немотивований «Львів», ЗМІ вже сватають екс-наставника збірної Польщі Адама Навалку.
 
Ну а ключова інтрига заключного туру ЧУ-2018/2019 — розстановка команд на дні турнірної таблиці, від якої, власне, залежатиме склад пар у «перехідному» «плей-оф» та ім’я головного невдахи УПЛ. Після поразки чернігівській «Десні» столичний «Арсенал» знову повернувся на останню сходинку протоколу. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 31-й тур. 
«Десна» — «Арсенал-Київ» — 1:0, «Ворскла» — «Чорноморець» — 1:2, «Карпати» — «Олімпік» — 3:3, «Динамо» — «Львів» — 2:1, «Шахтар» — «Маріуполь» — 4:0, «Зоря» — «Олександрія» — 3:1.
Турнірне становище в 1 шістці: «Шахтар» — 80, «Динамо» — 69, «Олександрія» — 49, «Зоря» — 49, «Маріуполь» — 43, «Львів» — 34.
ІІ шістка: «Ворскла», «Десна» — 41, «Олімпік» — 33, «Карпати» — 30, «Чорноморець» — 28, «Арсенал-Київ» — 26.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 19, Циганков («Динамо») — 16.