Легендарний Ален Делон отримав «Золоту пальмову гілку» і оголосив про завершення кар’єри

24.05.2019
Легендарний Ален Делон отримав «Золоту пальмову гілку» і оголосив про завершення кар’єри

Ален Делон з донькою Анушкою.

Славетний ветеран французького кіно, 83-річний Ален Делон дочекався визнання у себе на батьківщині.
 
 
У понеділок, 20 травня, в рамках 72-го Каннського кінофестивалю йому вручили почесну «Золоту пальмову гілку», найвищу нагороду головного кінофоруму світу. Її присудили актору за важливий внесок у кіно, а вручила приз 28-річна дочка Анушка, також акторка.
 
 
Розчулений Делон при цьо­му навіть пустив сльозу.
 
 
Не дивно, бо легендарний актор знявся більш ніж у 90 фільмах, але в Каннi його вперто не помічали, навіть за дійсно великі акторські ролі, і до цього часу не вшановували. 
 
«Коли я лише розпочинав працювати, мені говорили: важко займатися справою, яка тобі подобається. Але це не так. Що дійсно важко, так це залишатися затребуваним. Мені це вдавалося впродовж 62 років. І тепер мені потрібно зробити ще одну важку річ: піти. Я йду і хочу сказати вам всім: «Дякую!» — ці прощальні слова актора під час отримання нагороди цитує «Євроньюз». 
 
Глава оргкомітету Каннського кінофестивалю Тьєрі Фремо назвав Делона «живою легендою планетарного масштабу». У доробку актора — ролі в таких класичних шедеврах світового кіно, як «Затемнення» режисера Мікеланджело Антоніоні, «Червоне коло» Жана-П’єра Мелвілля, «Басейн» Жака Дере, «На яскравому сонці» Рене Клемана. Після нагородження на фестивалі показали відреставровану копію фільму «Мсьє Кляйн» 1976 року з Делоном у головній ролі.
 
Утiм і цього разу не обі­­й­шло­ся без ложки дьогтю в бочці меду. Як повідомлялося раніше, проти нагородження Алена Делона виступала американська організація «Жінки і Голлівуд», члени якої назвали актора «сексистом, расистом і гомофобом».
 
Але Тьєрі Фремо відповів на це: «Ми не вручаємо йому Нобелівську премію миру. А нагороджуємо «Пальмовою гілкою» за досягнення в кінематографі. І робимо це тому, що Делон — легендарний актор і частина історії Канн».