«Шахтар» за три тури до фінішу отримав заслужене «золото» Чемпіонату України

24.05.2019
«Шахтар» за три тури до фінішу отримав заслужене «золото» Чемпіонату України

Навіть граючи напіврезервним складом, «гірники» не дозволили своєму головному конкуренту виграти «матч без турнірної інтриги». (Фото з сайта shakhtar.com)

У нинішньому чемпіонаті країни «Динамо» та «Шахтар» в очних протистояннях набрали однакову кількість очок.
 
 
Обмінявшись у першій частині турніру домашніми перемогами, на другому етапі змагань вітчизняні флагмани розписали дві мирові.
 
 
При цьому відставання динамівців від «гірників» на фініші ЧУ становить 11 балів, що дозволило «помаранчево-чорним» достроково, за три тури до фінішу, оформити чемпіонство.
 
 
«Аби претендувати на чемпіонський титул, потрібна стабільність складу. Я ж вітаю «Шахтар» iз чемпіонством і перемогою в Кубку країни. На дистанції чемпіонату вони ви­глядали сконцентрованіше, надійніше та стабільніше», — сказав після завершення останнього в сезоні національного «класико» головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич.
 
Ну а заключне, четверте за ліком всеукраїнське «дербі» ЧУ-2018/2019, котре пройшло в напруженій боротьбі з двома вилученнями й завершилося з рахунком — 1:1, було покликане в своєму ендшпілі перетворитися на коронацію чемпіона, на котру з комплектом золотих нагород прибув президент УПЛ Томас Грімм та віце-президент Федерації футболу України (тепер уже — УАФ) Олег Протасов.
 
Щодо самого матчу, то, граючи без своїх лідерів — Степаненка, Тайсона, Марлоса, Ісмаїлі та Мораеса, «гірники» не дозволили підопічним Хацкевича зіпсувати собі свято, хоча столичні футболісти й мали нагоду переможно завершити гру, проте, залишившись (хоч і на короткий час) у меншості, «біло-сині» втратили мінімальну перевагу.
 
Варто відзначити, що за «Динамо» вперше за багато часу зі стартових хвилин на поле вийшов їхній форвард Артем Бєсєдін. З огляду на тривале перебування поза грою особливо продуктивними діями він не відзначився. Натомість свій 16-й м’яч у чемпіонаті забив 19-річний динамівський віце-капітан Віктор Циганков, якого, за повідомленням італійських ЗМІ, бажає бачити «Наполі».
 
Італійський віце-чемпіон начебто вже пропонував за талановитого півзахисника «Динамо» 18 мільйонів євро, а президент київського клубу Ігор Суркіс так само вже встиг відмовити покупцям. Вочевидь, для того, аби перервати трирічну гегемонію «гірників» на внутрішній арені, «біло-синім» не обійтися без потужних доморощених кадрів.
 
А тим часом визначився й бронзовий призер нинішньої національної першості. Уперше в своїй історії до призової трійки потрапила «Олександрія», котра за два тури до завершення ЧУ  стала недосяжною для конкурентів.
 
Вітаючи колектив Володимира Шарана з успіхом, в УПЛ заявили, що «його команді вдалося історичне звершення, котре стало своєрідною кульмінацією розвитку футболу в Олександрії й підсумувало внесок усіх попередніх поколінь команди». 
 
Зауважимо, що разом iз сенсаційною «бронзою» «Олександрія» виборола й право на історичний дебют у груповому раунді Ліги Європи.
 
Водночас «Маріуполь» i «Зоря» в заключних двох турах мають визначити, кому з них раніше чи пізніше в новому сезоні розпочинати матчі кваліфікації ЛЄ. А після зникнення медальної інтриги найцікавішим місцем на фініші ЧУ-2018/2019, звісно, буде боротьба аутсайдерів за виживання. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 30-й тур. «Чорноморець» — «Карпати» — 3:1, «Десна» — «Ворскла» — 0:1, «Арсенал-Київ» — «Олімпік» — 1:1, «Маріуполь» — «Олександрія» — 1:1, «Львів» — «Зоря» — 0:0, «Шахтар» — «Динамо» — 1:1 (Тете, 50 — Циганков, 36; вилучення: Хочолава, 63 — Шабанов, 45)
Турнірне становище в першiй шістці: «Шахтар» — 77, «Динамо» — 66, «Олександрія» — 49, «Маріуполь», «Зоря» — 40, «Львів» — 34.
Друга шістка: «Ворскла» — 41, «Десна» — 38, «Олімпік» — 32, «Карпати» — 29, «Арсенал-Київ» — 26, «Чорноморець» — 25.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 19, Циганков («Динамо») — 16.