Звільнений з «Укрспортзабезпечення» Тарас Сириця звинуватив міністра молоді та спорту в корупції (оновлено)

21.05.2019
Звільнений з «Укрспортзабезпечення» Тарас Сириця звинуватив міністра молоді та спорту в корупції (оновлено)

Державне підприємство, котре, зокрема, і вдягло українських спортсменів, опинилося у центрі скандалу (Фото: sport.bigmir.net)

Про те, що українські спортсмени здобувають медалі на великих міжнародних змаганнях не завдяки, а всупереч обставинам, говорив не один вітчизняний олімпієць. Проблеми ж, з якими доводиться зіштовхуватися українським атлетам на шляху до спортивних висот, зазвичай мають системний характер. 
 
Одна зі структур, від якої залежить життєдіяльність спортивної індустрії України, — Державна установа «Управління «Укрспортзабезпечення»  — загалом не афішувала свого існування, перебуваючи в підпорядкуванні та під контролем Міністерства молоді та спорту. Однак днями широкому колу шанувальників вітчизняного спорту випала нагода, хоч і не в деталях, але познайомитися з особливостями функціонування цієї маловідомої організації.
 
Після того як міністр молоді та спорту Ігор Жданов звільнив iз посади керівника Укрспортзабезпечення Тараса Сирицю, в суспільному просторі розгорнувся публічний скандал зі взаємними звинуваченнями та гучними викриттями.
 
Незадовго до свого звільнення пан Сириця заявив, що має докази непрозорого проведення тендерних процедур iз боку Мінмолодьспорту.
 
«Наше завдання — це фінансове і матеріальне забезпечення спортивних заходів національних збірних команд iз видів спорту, в тому числі штатних збірних, їхній кадровий облік. Ще одна функція управління — закуповувати спорт­обладнання і спортивну форму, тобто через нашу установу проходить левова частка коштів, що спрямовуються на розвиток спорту високих досягнень», — пояснював Тарас Сириця, наголошуючи при цьому, що зі сторони певних посадових осіб міністерства під час виборів переможця тендерних процедур на тендерну комісію чинився тиск.
 
У підсумку — Сирицю звільнили. З офіційним формулюванням: «Через невиконання  доручень керівництва міністерства, провальну роботу із закупівлі спортивного інвентарю, форми та екіпірування, безвідповідальність та некомпетентність, порушення, виявлені аудиторськими перевірками, самовільне та незаконне розірвання договорів, укладених через систему ProZorro, постійне знущання над спортсменами і тренерами, регулярні скарги національних спортивних федерацій». 
 
Деталей історії додає Павло Булгак — радник міністра молоді та спорту Ігоря Жданова: «Сьогодні пан Сириця виступає з валом брехливих звинувачень на адресу міністерства лише з однією-єдиною метою — прикрити реальні причини свого звільнення. Це вже стало українською чиновницькою традицією: триматися за крісло до останнього, а коли тебе звільняють за систематичну некомпетентність, безвідповідальність, порушення Закону «Про публічні закупівлі» — звинувачувати керівництво в корупції».
 
Також у Мінмолодьспорту додають, що всі ці звинувачення безпідставні та абсурдні. А стосовно нібито присвоєння коштів міністром молоді та спорту, призначених для закупівлі спортивного обладнання, кажуть, що то повна нісенітниця та відвертий наклеп, й інформують про те, що міністр Ігор Жданов уже звернувся до адвокатів та буде подавати позов проти пана Сириці щодо захисту честі, гідності та ділової репутації». 
 
Оновлено: Водночас Тарас Сириця повідомив «УМ», що інформація про звинувачення керівництва Мінмолодьспорту в корупції саме у зв’язку з його звільненням є неправдивою.
 
«Я перебуваю на посаді керівника Управління «Укрспортзабезпечення» впродовж більш, ніж 4-х років. Протягом всього цього часу звертався (не з голослівними заявами, а з додаванням відповідних підтверджуючих документів) до правоохоронних органів, до прем’єр-міністра України, до НАЗК, до громадськості тощо, щодо незаконних та корупційних дій керівництва Мінмолодьспорту, а саме міністра Жданова, його першого заступника Гоцула та Державного секретаря Мінмолодьспорту Немчінова. У звязку з чим були порушені кримінальні справи", - пояснив він.
 
Тарас Сириця також називає своє звільнення безпідставним і наводить наказ Мінмолодспорту. "Підставою звільнення фігурує виключно одноразове невиконання конкретного незаконного доручення міністра і всі інші згадані радником міністра підстави саме і є брехливими звинуваченнями", - зазначає він.
 
 
 
Тарас Сириця також повідомив, що оскаржує своє звільнення в суді.