Слідом за перемогою в національному Кубку «Шахтар» виграв і чемпіонат країни

21.05.2019
Слідом за перемогою в національному Кубку «Шахтар» виграв і чемпіонат країни

Футболісти «Шахтаря» знову виграли чемпіонський забіг в українському футболі (фото zarya-lugansk.com)

Нехай не так легко, як у фіналі національного Кубка, однак після розгромної кубкової перемоги над «Інгульцем» минулого тижня футболістам «Шахтаря» також вдався й переможний акорд і в чемпіонаті країни. Мінімально здолавши в Запоріжжі луганську «Зорю», «гірники» достроково виграли 12-й за ліком чемпіонський титул.
 
Тепер, як і афішували в донецькому клубі, на матч 30-го туру ЧУ проти «Динамо» «помаранчево-чорні» вийдуть у статусі найтитулованішої команди незалежної України, на рахунку котрої стало на один трофей більше, ніж має київське «Динамо».
 
Звісно, що всі протокольні формальності щодо виграшу «гірниками» свого 34-го тріумфу за часів української незалежності будуть узгоджені вже після закінчення ЧУ-2018/2019, коли вітчизняні футбольні функціонери проведуть урочисту церемонію вручення чемпіонам золотих нагород, проте перші привітання підопічні Паулу Фонсеки вже отримали.
 
«Донецький «Шахтар» утретє поспіль завойовує «золото» й Кубок України впродовж одного сезону, роблячи це в умовах, коли всі свої домашні матчі доводиться проводити поза рідною «Донбас-ареною». Вітаю клуб із заслуженим тріумфом і 12-м чемпіонським титулом. Символічно, що вирішальний чемпіонський м’яч «Шахтаря» забив гравець національної збірної України Мораес», — заявив керівник вітчизняного футбольного господарства Андрій Павелко.
 
Варто відзначити, що минулого тижня в Запоріжжі сталася ще одна знакова подія в українському футболі. У перерві між фіналом Кубка країни та чемпіонським для «гірників» туром ЧУ відбулося перейменування Федерації  футболу України в Асоціацію.
 
«Таке рішення є логічним продовження реалізації стратегії розвитку нашого футболу, в основу котрого покладені ключові інновації та управлінські реформи, що реалізовані УЄФА», — відзначив президент тепер уже Української асоціації футболу Андрій Павелко. За його словами, наявність у новій абревіатурі трьох англійських літер — UAF, з добре відомим скороченням «UA — Україна», значно спростить позиціонування популяризації бренду українського футболу в Європі та світі.
 
До слова, іще однією новацією в українському футболі має стати запровадження системи ВАР. Як наголосив президент УАФ, з 1 липня вітчизняні футбольні рефері в тестовому режимі розпочнуть знайомитися з роботою свого майбутнього відеоасистента. Натомість офіційний старт ВАР в Україні обіцяють провести в лютому 2020 року. У національній футбольній асоціації пообіцяли за власний кошт повністю профінансувати витрати, пов’язані з впровадженням в українському футболі системи ВАР. 
 
Передбачається, що на перших порах суддівську новацію застосовуватимуть лише в двох матчах туру, котрі визначатиме УПЛ. При цьому, з огляду на не надто захопливий характер перебігу кінцівки нинішнього чемпіонату, для початку більшої квоти, напевно, й не потрібно. За три тури до фінішу змагань без відповіді залишаються не так уже й багато турнірних питань, пов’язаних переважно з місцями на дні «табеля про ранги». 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 29-й тур. «Ворскла» — «Арсенал-Київ» — 2:0, «Динамо» — «Маріуполь» — 2:1, «Карпати» — «Десна» — 2:0, «Олімпік» — «Чорноморець» — 2:1, «Олександрія» — «Львів» — 0:1, «Зоря» — «Шахтар» — 0:1.
 
Турнірне становище в І-й шістці: «Шахтар» — 76, «Динамо» — 65, «Олександрія» — 48, «Маріуполь», «Зоря» — 39, «Львів» — 33.
 
2-га шістка: «Ворскла», «Десна» — 38, «Олімпік» — 31, «Карпати» — 29, «Арсенал-Київ» — 25, «Чорноморець» — 22.
 
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 19, Циганков («Динамо»), Швед («Карпати») — 14.