У державному заповіднику «Трипільська культура» створять минуле у 3D форматі

17.05.2019
У державному заповіднику «Трипільська культура» створять минуле у 3D форматі

Приємна новина — державний заповідник «Трипільська культура» виграв грант Українського культурного фонду на створення унікального ресурсу артефактів.
 
 
Про це повідомив Владислав Чабанюк, директор цього заповідника, який розташований на Черкащині, в Легедзиному Тальнівського району: «Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» таки виграв грант від Українського культурного фонду. Назва проекту — «Створення відкритого онлайн-ресурсу артефактів Трипільської культури».
 
 
За його словами, це проект національної співпраці і до нього, крім музейників-науковців та великої команди інших фахівців, ще долучиться Борщівський обласний краєзнавчий музей із Тернопільщини, у підпорядкуванні якого — підземний музей трипільської культури, печера Вертеба. У роботі над проектом працюватимуть ще й ІТ-фахівці, фотографи, перекладачі.
 
 
«Ми маємо відібрати, відзняти з різних ракурсів та описати тисячу цінних трипільських знахідок з археологічних колекцій наших двох закладів, створити 3D-моделі, невеликий промо-фільм. Це все стане основою тематичного сайта», — розповідає пан Владислав.
 
 
Він переконаний, що пора Трипіллю виходити на широку дорогу популяризації. І українці повинні отримати шанс глибше ознайомитися зі своїм славним минулим та на власні очі побачити, яким воно було.
 
 
Загальна вартість цього проекту — майже 770 тисяч гривень, 500 тисяч з яких надає сам фонд, усе інше — співфінансування з черкаського обласного бюджету.
 
 
Роботи зі створення унікального ресурсу артефактів завершаться у жовтні.