«Потягатися» не вийшло: «Шахтар» учетверте поспіль виграв Кубок України

17.05.2019
«Потягатися» не вийшло: «Шахтар» учетверте поспіль виграв Кубок України

У вирішальному матчі Кубка країни-2019 «помаранчево-чорні» не мали проблем iз першоліговим «Інгульцем». (Фото з сайта shakhtar.com.)

Коли у чвертьфіналі Кубка України-2018/2019 в очному двобої зійшлися «Шахтар» та «Динамо», той поєдинок більшість футбольних експертів назвала достроковим фіналом турніру. Зрештою, ті прогнози повнiстю справдилися. Вирвавши у динамівців у Харкові перемогу в серії післяматчевих 11-метрових ударів, «гірники» прибрали зі своєї турнірної дистанції основного конкурента в боротьбі за національний Кубок.
 
Після чого почали активно готуватися до знакової події, передумовою для котрої мав стати виграш донецьким клубом у нинішньому сезоні «золотого» «дублю». В оточенні «гірників» порахували, що після перемоги підопічних Паулу Фонсеки в фіналі національного Кубка-2019 та чемпіонаті країни-2018/2019 за кількістю здобутих у новітній історії України трофеїв «Шахтар» мінімально випередить «Динамо», котрому до цього належало звання найтитулованішого клубу країни.
 
Суперництва ж за Кубок країни з першоліговим «Інгульцем» у «гірників» узагалі не вийшло, адже поєдинок пройшов, як-то кажуть, в одні ворота. Забивши першому в історії фінальних кубкових протистоянь представникові неелітного дивізіону чотири м’ячі без відповіді, «Шахтар» здобув свій наразі 33-й за ліком трофей від часу проголошення незалежності України, що дозволило йому за цим показником наздогнати свого головного конкурента на внутрішній арені.
 
Щоправда, вже в неділю (19 травня) «гірники» зможуть обійти динамівський клуб за кількістю трофеїв, виграних у новітні часи, — для цього «Шахтарю» в Запоріжжі в 29-му турі ЧУ потрібно перемогти «Зорю». Виходить так, що саме на Запоріжжя в нинішньому сезоні може припасти подвійний тріумф «Шахтаря», в активі котрого на даний момент є 13 національних Кубків, 11 перемог у чемпіонаті країни, вісім Суперкубків та Кубок УЄФА.
 
«Нам удався ідеальний сезон», — після перемоги в кубковому фіналі над «Інгульцем» заявив форвард донецького клубу та збірної України Жуніор Мораес. Про відмінно проведений сезон каже й наставник «гірників» Фонсека. Якщо ж завершальний акорд у чемпіонаті країни вдасться зробити саме 19 травня, тоді донеччани, як і хотіли, перетворять на просту формальність поєдинок 30-го туру проти динамівців у Харкові.
 
Щодо фіналу Кубка, то португальський очільник «Шахтаря» наголосив, що найбільш складним моментом цього протистояння виглядав процес психологічної підготовки до гри зі скромним представником першої ліги, котрий за кілька турів до завершення своєї першості посідає в ній невисоке сьоме місце. «Ми чудово розуміли, якщо відповідально й з повагою не підійдемо до суперника, то можуть бути проблеми. Водночас після першого забитого голу нам стало значно легше», — відзначив Фонсека.
 
При цьому головний тренер представника кіровоградського футболу Сергій Лавриненко визнав, що можливостей тягатися з вітчизняним флагманом у його підопічних не було. «До цього в національному Кубку ми провели й виграли три матчі у представників прем’єр-ліги — «Маріуполя», «Карпат» та «Зорі». Не скажу, що між нашою командою з першої ліги і противниками була якась серйозна різниця у класі. Однак «Шахтарю» скласти конкуренцію в українському футболі ніхто не може», — резюмував Лавриненко. 

ТАБЛО

Кубок України. Фінал. «Шахтар» — «Інгулець» — 4:0 (Тете, 28, 39; Мораес, 45; Соломон, 65).