Мер Херсона оскаржить скасоване судом перейменування вулиці на честь Каті Гандзюк

15.05.2019
Резонансний вердикт Херсонського окружного адмінсуду, яким скасовано рішення Херсонської міськради про перейменування вулиці Лютеранської на честь загиблої активістки Катерини Гандзюк, викликав палкі дискусії у місті.
 
Активісти акції «Хто замовив Катю Гандзюк» щиро обурені діями Феміди, адже нещодавно вулиця Гандзюк з’явилася в одному з міст Західної України, і там люди зустріли це схвально.
 
— Ім’я Катерини Гандзюк стало символом боротьби активних молодих людей проти безкарності та свавілля системи, символом самовіддачі, служіння ідеалам правди, честі та гідності, — заявив депутат Херсонської міськради Євген Матковський. — Я точно знаю, що в нашому місті багато людей знали, любили Катю та підтримували її боротьбу. Я знаю, що в інших містах є ініціативи з перейменування вулиць на її честь. Тому несправедливо, що на малій батьківщині про Катю намагаються стерти історичну пам’ять.
 
Керівник південного міста Володимир Миколаєнко вже заявив, що подасть апеляцію на рішення Херсонського окружного адміністративного суду про скасування перейменування.
 
На своє виправдання судді кажуть, що буцімто ухвалювали вердикт з урахуванням думки представників громадськості, а також за активної участі журналістів.
 
— Фахівці мерії вивчать, які саме порушення знайшов суд, — додав Володимир Миколаєнко. — Однак я впевнений, що порушень немає, прийняте депутатами на сесії рішення відповідає всім вимогам законодавства.
 
Нагадаємо, 22 лютого 2019 року Херсонська міська рада перейменувала вулицю Лютеранську на вулицю Катерини Гандзюк. Саме там розташоване управління Національної поліції у Херсонській області. Після цього громадськість південного міста розділилася на два табори: одні з натхненням сприйняли цю звістку, інші ж почали засипати судові інстанції колективними скаргами.
 
— Гандзюк — відтепер це вже не просто прізвище, а символ боротьби за справедливість, — прокоментував ситуацію друг загиблої активістки, журналіст Сергій Нікітенко. — І цей символ буде завжди поруч із поліцейськими. Нехай кожен день згадують, що не завжди виходить «вирішувати» та хапати невинних, фальсифікувати справи, безкарно домовлятися з кримінальними авторитетами.
 
Відзначимо, що окрему групу обурених перейменуванням вулиці складають особи, діяльність яких різко критикувала за життя Катерина Гандзюк. Навіть після її фізичної смерті у корупціонерів та ворогів правопорядку будь-яка згадка про безстрашну дівчину з Херсона викликає неприязнь та страх. 
Саме їхню думку, що активістка Гандзюк «недостойна», щоб на її честь назвати одну з міських вулиць, і врахував місцевий суд. Однак є надія, що апеляція міського голови Херсона відновить справедливість.