Бери — не хочу: в Україні стрімко розвивається банківське кредитування

15.05.2019
Українські банки продовжують активізувати свою діяльність, займаючись, власне кажучи, тим, чим вони і повинні займатися, кредитуванням населення.
 
Так, за статистикою, у першому кварталі 2019 року в нашій державі продовжило зростати кредитування фізичних осіб. Зростання становить 5,8% за квартал та на 34,4% — рік до року.
 
«Як і раніше, приватні банки кредитували населення найактивніше. При цьому масштаб доларизації роздрібних кредитів знизився до 29,2%, — йдеться у повідомленні прес-служби Національного банку. — НБУ зберігає незмінними очікування щодо зростання чистого гривневого кредитування фізичних осіб на рівні понад 30% рік до року в 2019 році. Беручи до уваги таке стрімке зростання портфеля, Нацбанк проведе оцінювання пов’язаних із цим ризиків».
 
На основі отриманих результатів буде ухвалено рішення про доцільність запровадження жорсткіших стандартів оцінювання якості таких кредитів банками.
 
За даними НБУ, у 2018 році прибуток банківської системи сягнув історичного максимуму і наблизився до показника 21,7 млрд. гривень.
 
Торік значно зменшилася кількість і частка збиткових банків: із 77 платоспроможних банків 64 банки були прибутковими й отримали чистий прибуток 34,4 млрд. гривень, що перекрило збитки 13 банків на 12,7 млрд. гривень.
 
За даними регулятора, прибуток у 2018 році був сформований переважно групою банків з іноземним капіталом, які отримали 15 млрд. гривень прибутку за рік, а також «Приватбанку», що спрацював із показником плюс 11,7 млрд. гривень. Збитковими виявилися банки з державним російським капіталом, які закінчили рік із показником мінус 11 млрд. гривень.
 
Отримавши дані про карколомну динаміку комерційних фінустанов, Національний банк почав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків — опрацювання результатів аналізу якості активів банків, підтверджених зовнішнім аудитом. Під наглядом уже опинилися перші 29 банків. 
 
Як прогнозують в НБУ, кількість банків, які цьогоріч потребуватимуть вливання капіталу за базовим та негативним сценарієм стрес-тесту, зменшиться у порівнянні з попереднім роком».
 
Так до кінця 2019 року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%.  
 
Він стане обов’язковим для кожного банку з початку 2020 року, коли розпочнеться перший етап запровадження буфера консервації капіталу.
 
«Надалі розмір буфера щороку поетапно збільшуватиметься, поки не досягне 2,5% від 1 січня 2023 року. Формування відповідного буфера забезпечить створення банками запасу капіталу понад мінімальні вимоги», — повідомляє прес-служба НБУ, зазначаючи, що у майбутньому це дозволить поглинати можливі втрати, що можуть виникати в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу.