В анексованому Крим російські FM-станції нахабно блокують сигнали українських мовників

14.05.2019
Наразі практично всі мешканці північного Криму, який територіально примикає до материкової частини України, змушені слухати лише пропагандистські радіопрограми країни-агре­сора.
 
Згідно з висновками моніторингу «Кримської правозахисної групи» («КПГ»), у 20 населених пунктах на півночі анексованого півострова російські станції свідомо перекривають сигнал семи українських радіостанцій.
 
Саме так окупанти позбавляють людей можливості дізнатися правду про те, що насправді відбувається у Криму, та промивають їм мозок пропагандою ідей «руского міра».
 
У повідомленні «Кримської правозахисної групи» йдеться: «зважаючи на результати моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційна влада Криму свідомо глушить сигнал українських мовників, у тому числі й шляхом включення російських радіостанцій на одних і тих самих частотах.
 
Представники «КПГ» перевірили працездатність 13 частот семи українських радіостанцій, які отримали від Нацради з питань телебачення та радіомовлення дозвіл на мовлення у Північному Криму та на теріторіях підконтрольних Україні селищ Чонгар і Чаплинка, що розташовані поруч з адміністративним кордоном у Херсонській області.
 
Згідно з висновками експертів, у 17 населених пунктах півострова Крим на частоті радіо Meydan FM звучить лише російське радіо «Супутник в Криму», а на частоті «Крим.Реалії» сигнал відсутній узагалі в усіх 20 населених пунктах. 
 
Також немає сигналу на частотах «Армії FM» та «Радіо НВ». Водночас «Перець FM» чутно лише в одному населеному пункті, при цьому в 18 населених пунктах на цій частоті звучить російське радіо «Море». 
 
«UA Радіо Культура» чутно у двох населених пунктах, а в інших сімнадцяти звучить російське радіо «Крим». Замість «UA Радіо Промінь» мешканці Криму чують підконтрольне окупаційній владі радіо «Ватан СЕДАСЕН».
 
Блокування сигналу цих українських радіостанцій ведеться також на частотах, які вони отримали для мовлення з Чонгара: радіо «Армія FM» на цих частотах чутно лише у трьох населених пунктах, а у 17 населених пунктах його блокує сигнал російського радіо «Крим».
 
Журналістів радіо «Крим.Реалії» чутно лише в чотирьох населених пунктах, а в інших 16 — на цій частоті працює російське радіо «Вести FM». Радіо Meydan FM чутно з перешкодами лише в одному населеному пункті, в інших 19 населених пунктах на цій частоті йде сигнал російського радіо «Крим».
 
«Радіо НВ» на частоті мовлення з Чонгара можна почути у восьми населених пунктах, а в інших дванадцяти — українську мову глушить російське радіо «Море». Замість радіо «Промінь» у всіх 20 населених пунктах на частоті мовлення з Чонгара протизаконно транслюється російське «Вести FM».
 
Нагадаємо, що 17 лютого 2019 р. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення в Україні видала сім ліцензій на радіомовлення з вежі у Чаплинці на кордоні з окупованим Кримом. Крім того, висоту вежі, з якої ведеться мовлення, збільшили з 93 до 133 метрів. n