Головний адвокат України Даля Грибаускайте йде: хто може далі очолити Литву

14.05.2019
Головний адвокат України Даля Грибаускайте йде: хто може далі очолити Литву

Гітанас Наседа й Інгріда Шимоніте: переможе він чи вона?

Минулої неділі в Литві відбувся перший тур президентських виборів. Претендентів на посаду глави країни було дев’ятеро, але соціологічні опитування свідчили, що реальних претендентів на перемогу було троє і всі вони мали приблизно рівні шанси. 
 
У підсумку, в другому турі виборів, які відбудуться 26 травня одночасно з виборами до Європарламенту, зійдуться депутат Сейму Литви, колишня міністр фінансів і кандидат від литовських консерваторів Інгріда Шимоніте та незалежний кандидат, відомий литовський економіст, колишній радник президента банку SEB bankas Гітанас Науседа. Прем’єр-міністр Скверняліс виявився «третім зайвим», уже визнав поразку й оголосив, що 12 липня залишить свій пост.
 
Як повідомила глава Головної виборчої комісії Лаура Матійошайтіте вранці понеділка, 13 травня, розрив між двома переможцями першого туру становить лише кілька сотих відсотка. За оприлюдненими нею результатами, екс-міністр здобула 31,3% відсотка голосів, а за колишнього радника президента литовського SEB банку проголосували 30,95 відсотка виборців.
 
Прем’єр-міністра Саулюса Скверняліса, висунутого правлячими «аграріями», підтримали лише 19,72% учасників голосування. Явка в першому турі виборів становила 56,85% відсотка. 
 
Одночасно з президентськими виборами в Литві проведено два референдуми — про подвійне громадянство з країнами ЄС і скорочення числа парламентаріїв зі 141-го до 121-го. Для визнання референдумів такими, що відбулися, у кожному з них мали взяти участь не менше 50% зареєстрованих виборців.
 
Цього не сталося: наприклад, у референдумі про скорочення депутатського корпусу взяли участь 47% виборців. Відтак референдуми визнані такими, що не відбулися, хоча більшість тих, хто взяв участь у волевиявленні, підтримали запропоновані зміни до Конституції. 
 
Президент Литви обирається на п’ять років і не може перебувати на посту понад два терміни поспіль. Із травня 2009 року президенткою Литви була Даля Грібаускайте. Впродовж двох термінів свого президентства, тобто останні 10 років, Грібаускайте користувалася незмінно великою підтримкою і залишає свій пост iз дуже високим рейтингом.
 
Варто зазначити, що Даля Грібаускайте була головним адвокатом України на міжнародній арені, великим критиком агресивних дій Москви, за що незмінно піддавалася атакам із боку Кремля. 
 
Президент у Литві має відносно мало повноважень, ця країна — парламентська республіка. Головні функції голови держави — визначення зовнішньої політики і представництво країни в зовнішніх зносинах, у першу чергу на самітах Європейського Союзу. Також президент має певні повноваження у призначенні міністрів, суддів, головнокомандувача збройних сил чи голови центрального банку — найчастіше за умови схвалення парламентом чи прем’єр-міністром.
 
Балтійська інформагенція «Делфі» повідомляє, з посиланням на литовських політологів, що перед другим туром виборів кращі стартові позиції та шанси на перемогу має Гітанас Науседа, який займає більш ліві позиції.
 
З іншого боку, на думку експертів, кандидат консерваторів Інгріда Шимоніте при  вмілій організації кампанії перед другим туром може розраховувати на підтримку виборців, які в першому турі голосували за інших кандидатів iз консервативного табору.
 
Соціологічні дослідження показують, що в Науседи більш широка електоральна база, а Шимоніте підтримують мешканці великих міст та емігранти, тобто ті сотні тисяч литовців, які виїхали на заробітки до Великої Британії та інших країн ЄС. У першому турі Шимоніте перемогла по закордонному виборчому округу з підтримкою 52%. Тобто остаточний результат другого туру залишається інтригою.