Парламент Франції схвалив законопроект про відновлення собору Нотр-Дам

14.05.2019
Парламент Франції схвалив законопроект про відновлення собору Нотр-Дам

Відновити собор мають упродовж п’яти років

Пізно ввечері в п’ятницю, 10 травня, Національні збори Франції після 13 годин запеклих дебатів більшістю голосів схвалили текст законопроекту про реставрацію паризького собору Нотр-Дам, повідомляє Міжнародне французьке радіо.
 
 
Далі законопроект скерують для розгляду до Сенату, який розгляне це питання 27 травня.
 
 
«Ніколи ще операція з відновлення історичної пам’ятки не вимагала такого законодавчого узгодження, ми зіштовхнулись iз безпрецедентною ситуацією», — заявив міністр культури Франції Франк Рієстер на відкритті дебатів. 
 
Основні положення закону стосуються збору коштів, умов контролю за їх витратою, податкових відрахувань для доброчинців та створення державної установи, яка займатиметься винятково реставрацією собору. 
 
Законопроект ратифікує умови збору коштів, який розпочався 16 квітня і проходить під контролем президента країни. Він також передбачає, що вся сума пожертвувань, отриманих від фізичних та юридичних осіб iз Франції та закордону, а також кошти, виділені Державним казначейством країни, Центром охорони національних пам’яток та трьома уповноваженими фондами (Fondation de France, Fondation du Patrimoine та Fondation Notre-Dame) будут передані державі чи державній установі, відповідальній за збереження і реставрацію собору.
 
Приватні особи, які здійснять пожертвування в період iз 16 квітня по 31 грудня 2019 року, зможуть отримати знижку з податку на прибуток у розмірі 75% (проти звичайних 66%) від пожертвуваної суми, але при цьому пільга не повинна перевищувати одну тисячу євро. 
 
З огляду на масштаб реставраційних робіт, на додаток до звичайної системи контролю буде створено спеціальний комітет, до складу якого ввійдуть Перший голова Рахункової палати, а також голови відповідних комітетів iз фінансів i культури Національних зборів і Сенату. Створений комітет здійснюватиме контроль за належним використанням зібраних коштів. 
 
Упродовж шести місяців після публікації закону держава має право прийняти рішення про створення державної установи для «забезпечення організації, координації та проведення відповідних досліджень і операцій» iз консервації та реставрації собору
 
В рамках цієї установи планується також створення наукового комітету, склад якого буде визначено відповідним указом. 
 
Текст законопроекту передбачає відхилення від правил вікового обмеження для держслужбовців. Ця норма потрібна для того, щоб 70-річний Жан-Луї Жоржелен, колишній начальник генштабу збройних сил Франції, зміг очолити новостворену державну установу. 
 
Прийнятий нижньою палатою парламенту законопроект задовольняє не всіх. 51% французів вважають, що перед тим, як розпочати реставрацію собору, влада мала б також спитати думку звичайних громадян. Міністр культури Франції Франк Рієстер у рамках цієї полеміки заявив, що владу критикують за бажання відреставрувати собор «занадто швидко».
 
І зазначив, що роботи не будуть «виконуватися поспіхом». При цьому міністр наголосив, що висловлене раніше побажання президента Еммануеля Макрона про завершення реставрації за п’ять років —  мусить бути виконане.