Екозарядка на калькуляторі: всі плюси і мінуси одомашненої сонячної енергії в 2019 році

14.05.2019
Екозарядка на калькуляторі: всі плюси і мінуси одомашненої сонячної енергії в 2019 році

Встановлювати власну солярну електростанцію доцільніше на будинку, з якого не плануєте переїжджати. (Фото з сайта solarfox-energy.com.ua.)

Сайт Solar Panels проаналізував витрати і прибутки, які наразі формуються при переході на використання пристроїв для генерації сонячної енергії.

 

Адже, перш ніж зважитися на довгострокові інвестиції, будь-яка людина звертає увагу як на вигоди, так і на ризики.

 

Це так само стосується і доцільності встановлення сонячних батарей, як символу переходу на поновлювані джерела.

 

Переваги сонячної енергії очевидні, і ми розглянемо їх одразу.

Ціни на побутові та комерційні сонячні панелі

Вони продовжують знижуватися, а їх прихильники вважають, що це шлях до більш чистого майбутнього, і для цього є безліч причин. З-поміж них — зниження рахунків за електроенергію. Справді, найбільш вагомим аргументом на користь сонячної енергії є те, наскільки зменшаться ваші рахунки за електроенергію. Вона може задовольнити частину або всі ваші потреби в енергії, бо одразу ж знизить комунальні витрати.

Низькі експлуатаційні витрати

На відміну від інших видів відновлюваної енергії, сонячні батареї вимагають мінімального обслуговування. По суті, головне — щоб вони завжди були чистими. Оскільки домашні сонячні панелі найчастіше не мають рухомих частин, не потрібно турбуватися про їх амортизацію чи про те, що батареї можуть потребувати ремонту.

Зменшення вуглецевого сліду

Сонячна енергія є дійсно поновлюваним джерелом. На відміну від викопного палива, вона не призведе безпосередньо до викиду забруднюючих речовин в атмосферу і воду. Для тих, хто справді турбується про зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу, сонячна енергія — чудове рішення.

Відсутність шуму

На відміну від інших поновлюваних джерел енергії (таких, скажімо, як вітрові електростанції), сонячні панелі не обладнані рухомими агрегатами, що робить їх практично безшумними. Можна лише почути легкий гул, якщо стояти зовсім поруч із сонячною батареєю. З даху ж, де їх найчастіше розміщують, звуки не можна почути.

Фінансові стимули

У різних країнах існують різні податкові пільги для людей, які хочуть мати свої приватні сонячні електростанції. Недоліки в сонячної енергії також є, тому краще усвідомлювати це до моменту купівлі і встановлення солярних батарей.
 
Залежність від погоди
 
Сонячна енергія таки напряму залежить від інтенсивності природного освітлення. І для повноцінної роботи таким батареям необхідне сонячне світло, яке й визначає ефективність роботи. Звісно, сонячні панелі виробляють енергію і в похмурі дні. Але вони не роблять це на повну потужність.

Накопичення енергії

Найбільший недолік сонячної енергії пов’язаний з погодною залежністю і тим фактом, що вони працюють тільки в денний час. Тому вночі користувачі таки лишаються залежними від енергії з мережі. Рішенням цієї проблеми вже стали спеціальні акумулятори, які забезпечують зберігання енергії для будинку. Проте вони поки що досить дорогі.

Не для кожного даху

Хоча сонце світить для всіх однаково, не кожен дах допоможе отримати від цього вигоду. Щоб встановити сонячні панелі на будинку, він повинен відповідати певним вимогам. Береться до уваги необхідна в кожному конкретному випадку кількість сонячного світла, міцність перекриття і багато іншого. Компанія, яка займається сонячною установкою, допоможе визначити, чи відповідає ваш дах цим вимогам.

Не для переїздів

Для тих, хто розглядає можливість переїзду, інвестиції в сонячні батареї можуть виявитися не найліпшим вибором. Так, наявність сонячних батарей допомагає підвищити вартість будинку. Але вони точно не варті того, щоб перенести їх на інший будинок. Насамперед — через неспівставні витрати на демонтаж і встановлення заново. Окрім того, ваш наступний будинок може з огляду на наявну конструкцію не сприяти оптимальній генерації сонячної енергії.