Національна музична академія імені Петра Чайковського започатковує новий мистецький проект

14.05.2019
Національна музична академія імені Петра Чайковського започатковує новий мистецький проект

Національна музична академія України імені Петра Чайковського «Київська консерваторія» започатковує новий мистецький проект — Міжнародний фестиваль «Європейська весна в Академії», приурочений до святкування Дня Європи в Україні, який традиційно відзначається у третю суботу травня.
 
 
Щороку фестиваль включатиме різноманітні концертні, творчі та наукові заходи, присвячені певній знаковій для європейської музичної культури постаті.
 
 
Цьогоріч у центрі уваги  видатний французький композитор Франсіс Пуленк — 120 років від дня його народження вшановує світова музична спільнота.
 
 
У рамках фестивалю, який відбудеться за підтримки Французького інституту в Україні, планується міжнародна науково-практична конференція «Франсіс Пуленк і його друзі у сучасному музикознавчому просторі» за участі провідних українських та іноземних музико­знавців (17–18 травня).
 
Головним гостем стане професор Ерве Лякомб — відомий французький науковець, завідувач кафедри музики та музико­знавства Universitе Rennes 2, автор фундаментальної монографії Francis Poulenc. Месьє Лякомб виступить із розгорнутою доповіддю та проведе майстер-клас для студентів київської академії.
 
Важливо зазначити, що двоюрідний онук Франсіса Пуленка месьє Бенуа Серенж, який очолює Товариство друзів Франсіса Пуленка (Association des amis de Francis Poulenc), у листі до оргкомітету висловив захоплення проектом і привітав з організацією першого в Україні форуму такого рівня. Відтепер анонс київських  заходів розміщено на офіційному сайті товариства серед визначних міжнародних подій, пов’язаних з ім’ям видатного композитора.
 
У програмі фестивалю заплановано кілька концертів. У Великому залі імені Героя України Василя Сліпака НМАУ імені Петра  Чайковського 17 травня (19.00) відбудеться святковий  вечір за участі Симфонічного оркестру студентів академії (художній керівник і диригент — заслужений діяч мистецтв України, професор Ігор Палкін).
 
Звучатимуть такі твори Франсіса Пуленка: Концерт для двох фортепіано з оркестром (солісти — заслужений діяч мистецтв України Ірина Алексійчук і заслужений артист України Юрій Кот) і «Сільський концерт» для клавесина з оркестром (прем’єра в Україні; солістка — лауреат міжнародних конкурсів Олена Жукова) та опуси Моріса Равеля — «Болеро» і Концерт для фортепіано з оркестром (солістка — лауреат міжнародних конкурсів Марія Пухлянко).
 
У камерній імпрезі 19 травня об 11-й годині у Малому залі академії будуть представлені вокальні та інструментальні композиції Франсіса Пуленка, які нечасто виконують в Україні.
 
Міжнародний фестиваль «Європейська весна в Академії» робить свій перший, але впевнений крок! Вхід на всі заходи — вільний.