Хто на Генпрокурора: підлеглі Луценка масово критикують його у сподіваннях зайняти його місце

08.05.2019
Хто на Генпрокурора: підлеглі Луценка масово критикують його у сподіваннях зайняти його місце

У перехідний період так званого вакууму влади усе більшим стає коло претендентів на найвищі державні посади, які вони воліли б посісти після інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського.
 
Не винятком є й посада Генпрокурора, адже у Зе-команді неодноразово заявляли, що чинний керманич ГПУ Юрій Луценко повинен залишити свій пост.
 
Той факт, що Генпрокурора можна змінити достроково лише у випадку висловлення йому недовіри більшістю голосів Верховної Ради, в команді переможця особливо до уваги не беруть. А тим часом про власні амбіції щодо головного крісла на Різницькій висловлюють окремі підлеглі Юрія Віталійовича. 
 
Окрім скандально відомого прокурора Костянтина Кулика (обвинувачуваного у незаконному збагаченні), який відверто виступив на боці Зеленського під час перегонів, мріє про посаду Генпрокурора і керівник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, який за п’ять років так і не довів до логічного завершення більшість проваджень щодо кривавих злочинів режиму Януковича на Євромайдані. 
 
Днями він укотре підтвердив свої амбіції: в ефірі програми «Політичний маринад» на телеканалі Еспресо пан Горбатюк заявив, що готовий обійняти пост Генпрокурора при Президенті Володимирі Зеленському.
 
«Необхідні зміни в Генеральній прокуратурі. Тому що є велика кількість порушень закону, яка в першу чергу йде від самого Генерального прокурора. Це, зокрема, втручання в розслідування кримінальних проваджень нашого управління. З урахуванням практики відстоювання закону в справах, які розслідуються нашим управлінням, я відповів, що хотів би, щоб ці принципи сповідувалися і в ГПУ, і у всіх прокуратурах України, і якщо буде довіра, буде рішення Верховної Ради та Президента, я готовий цим зайнятися», — сказав Сергій Горбатюк.
 
Як приклад впливу політики на роботу ГПУ під керівництвом Юрія Луценка начальник управління спецрозслідувань ГПУ назвав провадження про розтрату коштів, у якому фігурувала екс-міністр юстиції, «регіоналка» Олена Лукаш. Горбатюк ствер­джує, що таких випадків тільки щодо його управління було понад 50.
 
За його словами, Луценко «прийшов до ГПУ не як працівник прокуратури, не як юрист, а як представник політичних сил». Мовляв, «найголовнішим його завданням мало бути звільнення прокуратури від будь-якого зовнішнього впливу». 
 
«Якби він це зробив, то, попри відсутність юридичних знань, це була б його велика заслуга. Але він, на мою думку, не тільки цього не зробив, а й примножив такий вплив», — сказав Горбатюк.
 
На уточнювальне запитання, чи не надходили йому пропозиції зі штабу Зеленського, Горбатюк відповів негативно: «Від жодної політичної сили за час моєї роботи пропозицій не було». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що не вбачає підстав писати заяву про відставку: «На даний момент я не бачу ані юридичних, ані моральних підстав писати заяву про відставку, а закон про прокуратуру передбачає зміну прокурора тільки у двох випадках: коли він сам хоче піти або коли парламент хоче, щоб він пішов».
 
При цьому очільник ГПУ зазначив журналістам, що готовий до ймовірної відставки, якщо Верховна Рада висловить йому недовіру: «Якщо парламент висловить мені недовіру, я це сприйму абсолютно нормально... Але ми обрали Президента, якого я по-людськи поважаю і буду допомагати. Ми не обрали царя, який може всіх, кого хоче, знімати, призначати — так буває тільки в серіалах, у житті все має бути за законами».
 
Серед іншого, пан Луценко додав, що готовий поділитися з новообраним Президентом України Володимиром Зеленським своїм баченням у питаннях боротьби з корупцією, у подоланні монополізму та щодо інших питань. Але зазначив, що наразі ні новообраний Президент, ні його представники не зверталися до нього для проведення зустрічі.