Через викиди на «Титані» в окупованому Криму інвестори відмовились будувати завод на Херсонщині

08.05.2019
Токсичні викиди з заводу «Титан», розташованого у північному Криму, завдали серйозної шкоди економіці України.
 
Іноземні інвестори відмовляються співпрацювати з сільськогосподарськими регіонами, розташованими у прикордонній зоні, через ризик зараження продукції отруйними речовинами.
 
Однією з останніх найбільших втрат стала відмова компанії Agrofusion від будівництва на Херсонщині заводу з переробки томатів та виготовлення з них томатної пасти. Планувалося, що побудований у Чаплинському районі завод забезпечить роботою як мінімум тисячу осіб.
 
Потужність цього підприємства була б на рівні від 180 до 250 тисяч тонн томатів на рік. Вартість інвестиційного проекту, за даними Херсонської ОДА, на середину 2018 року становила 2 мільярди гривень.
 
Для виготовлення томатної пасти планувалося використовувати томати, вирощені у Херсонській області. Під майбутній завод вже закупили дороге та високо­продуктивне обладнання італійського виробництва.
 
Та згодом з’ясувалося, що усі ці надії марні, бо одразу після того, як сталося екологічне лихо на заводі «Титан», найбільший виробник томатної пасти в Україні та потужний експортер до країн ЄС відмовився від співпраці.
 
Після шокуючих подій 24 серпня 2018 року, як тільки з території анексованого Росією півострова Крим подув токсичний вітер, уся сільськогосподарська продукція на полях вкрилася чорним жирним нальотом.
 
Не кращим чином позначилося на настроях інвесторів і поява військових, які взялися в екстреному порядку очищати дороги та будівлі у прикордонній із Кримом зоні від отруйних викидів із заводу «Титан».
 
— На момент екологічної катастрофи у Криму Херсонська область на 99 відсотків була готова почати реалізацію перспективного інвестиційного проекту з будівництва заводу з переробки томатів у Чаплинці, — каже екс-голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв. — Завод повинні були звести за декілька кілометрів від українсько-російського кордону, поруч з окупованим Кримом. Але як тільки безвідповідальна адміністрація заводу «Титан» вчинила нам хімічну атаку, інвестори повтікали. Бо з’ясувалося, що отруйні викиди можуть вплинути на якість продукції, яка повинна була експортуватися до Європи...
 
Нагадаємо, через аварію на заводі «Титан» в Армянську в аграріїв північного Криму, а також двох прикордонних регіонів Херсонщини (Чаплинка та Каланчак) загинула велика частина врожаю наприкінці серпня та на початку вересня 2018 року.
 
На відпочинок та оздоровлення з населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, розташованих у зоні ураження кримського «Титану», виїхало тоді майже 530 дітей та дорослих. У прес-службі Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України розповіли, що, незважаючи на всі вжиті заходи, токсичні викиди з «Кримського Титану» періодично фіксують і по сьогодні.
 
Однак окупаційна влада півострова відмовляється визнавати свою провину в екологічній катастрофі, мотивуючи це сильною посухою на півострові у літній період через перекриття владою України Північно-Кримського каналу.