ФФУ відстояла Мораеса в УЄФА, відбившись від звинувачень двох європейських федерацій

08.05.2019
ФФУ відстояла Мораеса в УЄФА, відбившись від звинувачень двох європейських федерацій

Після того, як у березні, розжившись чотирма очками в матчах iз Португалією та Люксембургом, національна збірна України очолила свою групу відбору на ЧЄ-2020, її уболівальники, як, власне, й самі футболісти, опинилися в загрозливій ситуації.
 
 
Поданий до УЄФА протест португальською та люксембурзькою федераціями футболу щодо участі в стартових матчах єврокваліфікації натуралізованого нашою країною бразильця Мораеса — у випадку визнання контрольно-дисциплінарним комітетом УЄФА неправомірною процедуру отримання футболістом «Шахтаря» українського громадянства — загрожував команді Шевченка двома технічними поразками.
 
 
І хоча генеральний секретар ФФУ Юрій Запісоцький закликав зберігати спокій, запевняючи, що весь процес надання Мораесу українського паспорта відбувся з дотриманням усіх правових норм та після консультацій з експертами ФІФА, в підсумку більше місяця після відкриття дисциплінарного провадження Європейський футольний союз тримав у напрузі футбольну спільноту країни. 
 
Як умілий драматург, УЄФА до останнього відтягувала вердикт у скандальній справі, спочатку на тиждень перенісши засідання КДК, а потім іще добу після зібрання розмірковуючи над фінальним рішенням.
 
Зрештою, функціонери Європейського футбольного союзу вирішили, що процедура отримання Мораесом українського спортивного громадянства не суперечить чинним положенням УЄФА та ФІФА, тож відхилили протести федерацій футболу Португалії та Люксембурга, залишивши таким чином збірну України зі своїм доробком на першій позиції у відбірковій групі.
 
«Ми жодної хвилини не сумнівалися в тому, що контрольно-дисциплінарний орган УЄФА ухвалить зважене і об’єктивне рішення та підтвердить правомірність участі Мораеса в матчах збірної України зі збірними Португалії і Люксембурга. Адже до запрошення до збірної, яке отримав Мораес від тренерського штабу, юристи ФФУ ретельно перевірили процедуру отримання футболістом громадянства України, а також відповідність заявки Мораеса для участі в згаданих поєдинках усім вимогам УЄФА та ФІФА. Радий, що це непорозуміння вичерпано й збірна України підтвердила здобутий позитивний результат у двох непростих матчах кваліфікації до Євро-2020», — наголосив президент ФФУ Андрій Павелко.
 
При цьому очільник вітчизняного футболу обурився, що паспортну історію Мораеса намагалися роздути до масштабного скандалу, котрий, на його думку, міг обернутися великою бідою для всього українського футболу.
 
Якщо Андрій Павелко, очікуючи рішення УЄФА, зберігав упевненість i спокій, то головний герой цієї скандальної історії неабияк хвилювався. Відтоді, як наприкінці березня УЄФА розпочала дисциплінарне провадження, Мораес — кращий бомбардир нинішнього розіграшу УПЛ — у чемпіонаті країни забив лише один м’яч, та й той — iз пенальті. 
 
«Упродовж останнього місяця я дуже переживав, проте президент ФФУ Андрій Павелко відразу запевнив мене, що ФФУ діяла законно і що вiн доведе свою правоту. Безумовно, ця ситуація змусила понервувати, але правда на нашому боці. Я люблю Україну, моя сім’я любить Україну, і я вдячний Україні за все. Сьогодні я хочу всім сказати слова подяки за підтримку. Це перемога нашої дружньої команди та її шанувальників», — заявив Мораес, додавши, що в кожній наступній грі за «синьо-жовтих» докладатиме максимум зусиль для її успішного виступу у відборі на ЧЄ-2020.
 
Свої ж наступні поєдинки в єврокваліфікації збірна України проведе в червні — проти Сербії та Люксембурга. Андрій Шевченко зі своїм штабом уже розпочав підготовку до цих поєдинків, оголосивши прізвища 11 легіонерів, яких він планує офіційно викликати до синьо-жовтого табору для майбутніх баталій.