Піхотинці української армії вперше відзначили професійне свято

07.05.2019
Піхотинці української армії вперше відзначили професійне свято

Наша піхота кров’ю, потом і неймовірними надзусиллями у війні з агресивним і підступним ворогом довела свою боєздатність.

Події 2014—2019 років довели, що українська піхота перетворилася на одну з най­ефективніших у своїй військовій категорії в сучасному світі.
 
Оборонні, наступальні, рейдові операції, які проводили українські піхотинці, вже зараз почали вивчати в найкращих військових навчальних закладах світу.
Піхота — це каста. До неї особливе ставлення, бо вона — найбільша частина українського війська. Вона кров’ю, потом і неймовірними надзусиллями у війні з агресивним і підступним ворогом довела свою боєздатність.
 
Саме тому для вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій Президентом України встановлено військово-професійне свято — День піхоти, яке відзначатиметься щороку 6 травня.
 
Чому саме цей день? 6 травня 1648 року переможно завершилася битва на Жовтих Водах. Це перша переможна битва Національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. І в тій вікопомній битві, і в сьогоднішній війні основну роль відіграла саме козацька піхота.
 
 
Також саме 6 травня, але вже 1920 року переможно завершився перший зимовий похід — шестимісячний рейд української армії по тилах спочатку «білих», а потім «червоних», однаково ворожих для України військ.
 
Ця подія вочевидь мала для українських захисників сакральне значення: адже почався зимовий похід 6 грудня (зараз ми відзначаємо цього дня День Збройних сил України), а завершився 6 травня.
 
Таким чином, ми замикаємо цикл свят і цілу низку історичних моментів. У цьому святі зливаються ті історичні періоди, коли українська піхота відзначалася на полях битв, домінувала серед інших родів військ.
 
Ще одним важливим моментом є те, що саме на 6 травня припадає велике релігійне свято — День Юрія Змієборця, який здавна вважається одним iз небесних покровителів українського війська. В нинішні часи Юрія Змієборця зображають у вигляді кінного вершника, який списом пронизує змія.
 
Але на прапорах козацького війська Змієборець зображався пішим воїном. Українська народна традиція зберегла вірш, який згодом перетворився на пісню:
 
«Нам поможе святий Юрій
Ще й Пречиста Мати
Лихо звоювати.
Ой чи пан чи пропав —
Двічі не вмирати,
Гей, нумо, браття, до зброї!»
Із заслуженим святом, українська царице полів! Перемог!