Півроку з дня смерті Каті Гандзюк: активісти та рідні засудили цинізм слідства

07.05.2019
Півроку з дня смерті Каті Гандзюк: активісти та рідні засудили цинізм слідства

Катерина померла в роковому віці, 33-річною, у Київському опіковому центрі, де провела три останні місяці свого життя. Нагадаємо: напад на Гандзюк стався 31 липня 2018 року.
 
 
Бандити вилили дівчині на голову літр сірчаної кислоти. Глибокі опіки вразили понад 30 відсотків її тіла.
 
 
І попри те, що тривалий час столичні медики боролися за життя молодої дівчини, вона померла 4 листопада 2018 року. 
 
Резонансна справа про замовний напад на активістку сколихнула всю Україну, звернувши увагу громадськості на незахищеність людей, які взяли на себе місію борця з корупцією, свавіллям i вседозволеністю.
 
Активісти, які об’єдналися до групи «Хто замовив Катерину Гандзюк», вважають причетними до її смерті відразу декількох херсонських чиновників, серед яких екс-«губернатор» Андрій Гордєєв, його заступник Євген Ріщук, а також голова Херсонської облради Владислав Мангер та екс-помічник депутата Ігор Павловський.
 
За версією Генпрокуратури, яку озвучив Юрій Луценко, голова Херсонської облради Мангер вирішив організувати напад, керуючись особистою неприязню.
 
Гандзюк публічно заявляла про корупційну складову в підпалі лісів. «Кримінальні групи Херсонщини використовують для особистого збагачення окремих представників обласної влади та правоохоронних органів», — упевнений Генпрокурор.
 
У березні цього року глава ГПУ розповів на засіданні Тимчасової слідчої комісії (ТСК) парламенту: «Проведено 375 допитів, понад 50 обшуків, низку негласних слідчих (розшукових) дій, 45 оглядів, 100 тимчасових доступів, 10 слідчих експериментів, ще призначено 45 судових експертиз, iз них більшість уже проведено».
 
Тим часом стало відомо, що рідний батько Катерини Гандзюк подає позовну заяву до суду проти глави ГПУ Юрія Луценка. На думку батька, чиновники оприлюднили факти з протоколів медичної експертизи, які були конфіденційною інформацією.
 
— В iнтернет потрапили протоколи судово-медичного дослідження тіла Каті. Я не хочу, щоб півсвіту читало, якими у дочки були мозок, печінка, нирки. Я маю на це право. Це аморально, дико, неприпустимо, — заявив батько херсонської активістки Віктор Гандзюк. — Автори «зливу» — це панове Луценко та Черевко. Не папараці, або журналюги-авантюристи, а — Генеральний прокурор країни та його помічник. Сподіваюся, що вже недовго. Як лікар питаю: а ви хотіли б, щоб в iнтернеті опублікували гінекологічні подробиці про стан здоров’я ваших дружин, або результат пальцевого дослідження ваших простат? Це розголошення матеріалів досудового розслідування. Ви поглумилися над пам’яттю Каті, ви завдали мені моральної шкоди. Позов до суду та заяву про цей злочин не забаряться.