Українські виробники вимушено нарощують виготовлення справжнього сиру

07.05.2019
Втративши можливості збуту «дешевих версій» молочки у колишніх обсягах, сировари намагаються компенсувати збитки, наростивши виробництво справжнього сиру.
 
Таким чином, загострюється конкуренція на внутрішньому ринку, який і без того відчутно страждає від засилля імпортної, відносно недорогої продукції. 
 
Так, нинішньої весни, аби утримати продажі, сировари вже змушені були помітно знизити ціни. Незважаючи на передбачуване збільшення купівельного попиту на свята, багато хто у квітні знизив їх для дистриб’юторів на традиційні сири до 140-150 грн./кг. В акційних продажах вартість буває і помітно нижчою.
 
Проблеми українських сироварів засвідчує і виробнича статистика. За підрахунками Інфагро, впродовж першого кварталу випуск напівтвердих сирних продуктів скоротився приблизно на третину — до 14 тис. тонн.
 
Зате виробництво справжнього сичужного сиру виросло на 5 відсотків — до 19 тисяч тонн. Особливо помітний спад у виробництві сирних продуктів (до 3,4 тис. тонн) і зростання випуску справжніх сирів (до 6,8 тис. тонн) у минулому місяці.
 
Різниця у виробництві сиру і сичужних продуктів збільшуватиметься і надалі за рахунок зменшення виробництва сирного продукту.
 
Нагадаємо, у першому кварталі 2019 року молочний ринок характеризувався скороченням виробництва експортоорієнтованих продуктів — масла, сухого збираного молока, а також сирів.
 
Сегмент сирів свіжих неферментованих в Україні демонстрував зростання за рахунок збільшення вітчизняного попиту та стійкого експортного. Зокрема, у лютому фіксували зростання в обсягах виробництва на 3,5% проти аналогічного показника в 2018 році (6,228 тис. тонн проти 6,017).
 
За перші два місяці нинішнього року позитивна динаміка склала 4,3% (12,135 тис. тонн проти 11,634). Прогнозується зростання внутріш­ньої пропозиції за рахунок постачання її на заводи. 
 
Експорт сирів усіх видів у березні становив 636 тонн, що перевищує на 12,7% показник лютого, але на 29% нижче, ніж торік, повідомили аналітики UFEB. Загалом за перший квартал експорт сирів усіх видів становив 1,647 тис. тонн загальною вартістю $5,9 млн. Основні покупці: Республіка Молдова — 32,15%; Казахстан — 26%; Єгипет — 17%.
 
«Імпортні постачання сирів усіх видів в Україну сьогодні перевищують експортні на 145%. За даними Державної митної служби, загальний обсяг постачань на внутрішній ринок становив 4,048 тис. т на загальну вартість $18,9 млн.», — зазначають аналітики UFEB. Основними постачальниками у першому кварталі стали : Польща — 35,6%, або $1,9 млн; Німеччина — 25%, або $4,6 млн.; Франція — 14,8%, або $2,8 млн.