Українські хокеїсти виявилися не готовими до боротьби за високі місця на ЧС в третьому за силою дивізіоні планети

07.05.2019
Українські хокеїсти виявилися не готовими до боротьби за високі місця на ЧС в третьому за силою дивізіоні планети

Українські хокеїсти скромно виступили на чемпіонаті світу в Таллінні. (Фото з сайта www.iihf.com.)

На чемпіонат світу в дивізіоні ІВ національна збірна України з хокею їхала з прагненням поборотися за медалі, проте турнір у Таллінні команда Андрія Срюбка завершила на скромному п’ятому місці, набравши, в підсумку, на одне очко більше за голландців, які стали найгіршою командою естонського «мундіалю» й вилетіли до нижчої за рейтингом ліги.
 
 
Залишитися ж у третьому за силою дивізіоні світового хокею «синьо-жовтим» вдалося завдяки перемозі над тими ж таки голландцями (8:1), яка стала єдиним позитивним епізодом їхнього перебування на ЧС.
 
 
«Хлопці повинні значно вимогливіше до себе ставитися, незалежно від того, де вони грають», — заявив після турніру головний транер української збірної Андрій Срюбко.
 
 
Відзначимо, що для головного тренера «синьо-жовтих» це був перший офіційний турнір і він навряд чи може назвати його успішним. Однак, зважаючи на те, що в підготовчий період підопічні Срюбка не виграли жодного поєдинку, збереження прописки в дивізіоні ІВ можна записати до їхнього активу.
Коли взимку на товариському турнірі в Броварах «синьо-жовті» вперше в своїй історії поступилися збірній Румунії, їхню невдачу списали на відсутність зіграності в команді, котру по-новій взявся будувати Срюбко. Водночас у Таллінні збірна України знову програла румунам, засвідчивши таким чином наявність серйозних проблем в українському хокеї.
 
При цьому румунські хокеїсти, вигравши естонський «мундіаль», а разом iз ним і єдину перепустку до дивізіону ІА, засвідчили, що перейшли на якісно інший рівень розвитку. Цікаво, що досягти тріумфального результату в Естонії румунам допомагали кілька наших колишніх співвітчизників, які не так давно прийняли румунське громадянство, — Павло Борисенко, Євген Ємельяненко та Антон Буточнов.
 
Ну а команда Андрія Срюбка більшою мірою була збудована на основі молодих вітчизняних виконавців, підсилених кількома досвідченими хокеїстами. Одним iз таких ветеранів був капітан «синьо-жовтих» Олексій Міхнов. Перед стартом ЧС він заявив, що українській збірній до снаги перемогти на турнірі будь-якого суперника. Однак у суперництві з поляками, румунами, японцями, естонцями та голландцями підопічним Срюбка лише одного разу вдалося взяти гору.
 
У теорії, переможно для українських збірників міг завершитися заключний поєдинок на «мундіалі» — проти його господарів. Однак, упевнено вигравши перший період iз перевагою в три шайби, втримати переможний рахунок «синьо-жовті», в підсумку, не змогли. «У хлопців є хороший потенціал. Але, коли ти не надто вимогливий до себе, у моменти підвищеної відповідальності та накопиченої втоми, не вистачає функціональної готовності», — резюмував Срюбко.
 
У наступному році «синьо-жовті» знову спробують повернутися до другої за силою хокейної ліги світу. За це право збірна України змагатиметься з Литвою, Японією, Польщею, Естонією та Сербією.