У Києві прощаються зі скульптором Борисом Довганем

03.05.2019
У Києві прощаються зі скульптором Борисом Довганем

Борис Довгань і Василь Стус.

У Києві прощаються зі скульптором Борисом Довганем.
 
 
«30 квітня покликаний до Неба великий українець Борис Довгань — скульптор, учасник українського правозахисного руху, член Спілки художників України, — поділився шістдесятник Олесь Шевченко. — У 1968-му підписав «Лист 139-ти» до Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, протестуючи проти арештів молодої інтелігенції в Україні й Москві. У 1960-70-х створив скульптурні портрети Василя Стуса, Алли Горської, Івана Світличного, Леоніда Грабовського, композиції «Архіпелаг ГУЛаг», «Поет і кат», «Скорботна муза» — встановлена біля Академії мистецтв у Києві як пам’ятник художникам — жертвам більшовицьких репресій. Борис Довгань — автор пам’ятника у Києві Папі Іванові-Павлові II, надгробка Славі Стецько. Підтримував постійний зв’язок з українськими правозахисниками, за що його на довгий час було позбавлено роботи. Він лишається назавжди з Україною».
 
Борис Довгань — автор найцікавішого, з мистецького погляду, погруддя Василя Стуса, зробленого ще наприкінці 1960-х.
 
Під час Стусових арештів, і в роки заслання, Борис Степанович та його дружина Маргарита Костянтинівна опікувалися родиною поета, всіляко підтримуючи його дружину Валентину.
 
В період короткочасного перебування поета у Києві в 1979-1980 роках Борис Довгань був одним із поодиноких представників української інтелігенції, хто не боявся зустрічатися з Василем Стусом.
 
Ув’язнений радянською владою поет 24 квітня 1977 року у листі писав: «Дорогі Довгані! Дякую за великодні вітання. Рито, дякую за листи. Хай над Вашим балконом кружеляє незахiдне сонце. А коли вліті воно закружеляє мені — тут, у падолі колимському, то будемо мати по сонечку незахiдньому — і Ви, і я. Рито, дебати з приводу синдромів полишімо — то мало користі, та й тема нудна. Вже якось перебуду — от би добутися до кутика затишного, де є Самотність — моя феєрична дружина, за якою я так знудився. Цвіти, бузок видубецький, пахти в Довганеві вікна! Щасти Вам — Ваш Василь».
 
Ще 17 березня Борис Довгань був на відкритті створеного ним пам’ятника актору Олександру Вертинському на столичному Андріївському узвозі...