В Одесі згадали криваво-вогняне протистояння на Куликовому полі

03.05.2019
В Одесі згадали криваво-вогняне протистояння на Куликовому полі

В Одесі 2 травня — п’яті роковини протистояння між прихильниками та противниками Євромайдану, що завершилося трагедією.
 
 
Днем раніше на Одещині введено особливий режим охорони правопорядку з метою недопущення провокацій.
 
 
Встановлено стаціонарні та додаткові пости контролю за автівками, що в’їжджають i виїжджають iз міста. Як повідомили у прес-службі МВС, рух окремими автодорогами Одеси тимчасово обмежено.
 
 
Повністю закрили рух транспорту в день трагедії центральною Соборною площею та Куликовим полем. Навіть встановили залізний паркан із проходом через особливі двері з металодетектором. 
 
Порядок в Одесі забезпечують понад дві з половиною тисячі співробітників правоохоронних органів. Серед них — 650 бійців Національної гвардії. На бо­йовому чергуванні також перебувають пожежні розрахунки, піротехніки, патрульні, слідчо-оперативні групи та прикордонники.
 
Боєздатність підрозділів правоохоронних органів, задіяних для охорони правопорядку 2 травня, особисто перевірив начальник ГУНП в Одеській області Олег Бех, який заявив, що техніки та спецзасобів досить, щоб гарантувати безпеку всім громадянам.
 
У місцях проведення масових заходів уперше працюють поліцейські групи превентивної комунікації — так звана поліція діалогу. Її представники допомагають погасити конфліктні ситуації ще на стадії їх зародження. 
 
— Військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів несуть посилене патрулювання центральних вулиць міста, — розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. — Деякі деструктивні сили намагаються використовувати їх на свою користь та розкачати ситуацію не лише в Одесі, а й по всій країні. Завдання правоохоронців цього не допустити.
 
Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі марш за єдність України після серії провокацій переріс у вуличні зіткнення між проукраїнськими та проросійськими активістами. Пожежа, що спалахнула у Будинку профспілок на Куликовому поле забрала життя 48 осіб.
 
За даними Одеської обласної прокуратури, поранення отримали близько 250 осіб; люди гинули не лише через пожежу та чадний газ, а й унаслідок падіння з великої висоти, коли, намагаючись врятувати життя, вистрибували з вікон.
 
Розслідування трагедії донині не завершено. Як розповіли у прес-службі обласної прокуратури, за весь час досудового розслідування правоохоронці допитали понад 1300 свідків та провели понад 250 експертиз.
 
За результатами досудового розслідування, статус обвинувачених мали 29 осіб, ще 14 підозрюваних дотепер перебувають у розшуку. Ще чотирьом — винесли обвинувальні вироки за статтею 294 КК України («Масові безлади»).
 
За словами голови Федерації профспілок Одеської області В’ячеслава Буратинського, на відновлювально-ремонтні роботи у Будинку профспілок вже витрачено близько 19 мільйонів гривень. Поки що вдалося відремонтувати лише перший поверх будівлі, на черзі — ще чотири. Весь обсяг робіт повністю ведеться за рахунок Федерації профспілок.
 
Рік тому члени моніторингової місії з прав людини при ООН презентували п’ятихвилинний фільм, що розповідає про те, як відбувається розслідування у резонансній справі «2 травня 2014 року в Одесі».
 
Нинішнього року фахівці ООН представили результати п’ятирічного моніторингу після подій 2 травня 2014 року в Одесі. В аналітичній довідці зазначено, що до сьогодні ніхто не поніс відповідальності за смерть людей.
 
Нікого з посадових осіб не притягнуто до відповідальності за несвоєчасні дії під час заворушень у центрі міста та пожежі у Будинку профспілок на Куликовому полі.