Порошенко у Львові, Зеленський в Туреччині: як чинний та новообраний президенти проводили великодні вихідні

03.05.2019
Цьогорічний Великдень країна відсвяткувала з привітаннями ще чинного Президента Петра Порошенка та вже новообраного Володимира Зеленського.
 
Традиційно чинний глава держави на Великдень відвідав церковну службу, свято ж проводив у родинному колі. У своєму зверненні до громадян Порошенко зазначив, що для України — це перший Великдень, який країна святкує зі своєю незалежною автокефальною церквою.
 
Також президент згадав про воїнів сходу: «Саме завдяки їм ми маємо можливість у мирі та спокої прийти до храмів. Згадаймо у своїх молитвах і полонених, і заручників у ворожих тюрмах. Прошу помолитися і за тих, хто втратив близьких людей, хто зазнав лиха від російської агресії», — зазначив Порошенко.
 
А от уже наступного дня після Великодня, у поливаний понеділок, чинний гарант поїхав до Львова. До речі, це єдина область, яка у своїй більшості підтримала Петра Порошенка на виборах Президента країни. 
 
Селфі з Президентом i вигуки «дякуємо» — саме так можна охарактеризувати зустріч Порошенка із львів’янами. Незважаючи на дощову погоду, на зустріч iз Президентом прийшли кілька тисяч львів’ян.
 
Адже впродовж двох годин глава держави фотографувався та спілкувався зі своїми виборцями.
 
Під час зустрічі з представниками культурного, громадського та бізнес-середовища Львівщини Президент Петро Порошенко вкотре наголосив на важливості збереження проєвропейського курсу України та висловив впевненість, що «головні битви ще попереду».
 
«Хтось скаже, що ми програли 21 квітня. Ми не перемогли. Це правда. Моя позиція — ми не програли. І немає жодних підстав впадати у відчай. Нас більш як 4,5 млн. і буде більше. У Львівській області нас більш ніж 800 тисяч. Подивіться, скільки нас. Наші головні битви попереду. І головне, що ми зараз маємо, — це зберегти єдність i не впасти у відчай. Головне, що ми зараз маємо, — це захистити ті здобутки, яких ми з вами досягли за ці п’ять років», — сказав Петро Порошенко.
 
Президент  подякував  львів’я­нам за довіру та за підтримку України на шляху реформ. При цьому він зазначив, що зміни торкнулися майже всіх сфер життя — від створення нової української армії до заснування власної автокефальної Української православної церкви. 
 
У свою чергу, Володимир Зеленський разом із сім’єю на Великодні свята поїхав до Туреччини. Увагу ЗМІ, як завжди, привернула вартість відпочинку новообраного Президента. Відпочивав пан Зеленський у президентській віллі п’ятизіркового готелю Lujo.
 
Журналісти намагалися з’ясувати, скільки ж коштує один день відпочинку в такому номері, проте почути ціну їм так і не вдалося. Туристичні агентства змогли уточнити лише ціни на інші варіанти розміщення, де відпочинок обходиться в $4,5 тисячі на тиждень за номер і $15 тисяч за віллу.
 
Ціни на президентську віллу визначаються різні для кожного клієнта, оскільки чиновники розвинених країн можуть платити більше. При цьому, якщо вілла вільна, її для реклами можуть здавати знаменитостям і безплатно, повідомили в одному з турецьких туристичних агентств.
 
Співробітник готелю анонімно розповів, що зараз не сезон, тому три дні проживання Зеленському обійшлися в межах  $30 тисяч, у той час як у розпал сезону відпочинку вілла коштувала б щонайменше втричі дорожче. Переліт рейсами Turkish Airlines у бізнес-класі коштує ще близько $3 тисяч.
 
За даними турецьких ЗМІ, під час перебування в Бодрумі Зеленський був як зі звичайною охороною, так і з «невидимою», оскільки його захисники також спостерігали за обстановкою, замаскувавшись під інших відпочивальникiв, а зустрічали його в аеропорту цілим кортежем, — для шоумена ввели безпрецедентні заходи безпеки.
 
Місцеві жителі розповідають, що Зеленський був практично невпізнанним у шортах і майці, гуляючи босоніж, при цьому, якщо забути про охорону, то виглядав він «простим і веселим хлопцем».
 
Цікаво, що під час відпочинку з новообраним Президентом намагалися поспілкуватися російські ЗМІ, проте Зеленський навідріз відмовився, попросивши не провокувати його.