В Одесі «Ворскла» здобула першу перемогу під орудою свого нового тренера Віталія Косовського

03.05.2019
В Одесі «Ворскла» здобула першу перемогу під орудою свого нового тренера Віталія Косовського

В Одесі «Ворскла» здобула першу перемогу під орудою свого нового наставника Віталія Косовського. (Фото з сайта upl.ua.)

Що ближче фініш національного чемпіонату, все менше надії залишається у київського «Динамо» наздогнати «Шахтар» у «золотій» гонці.
 
 
А президент «біло-синіх» Ігор Суркіс тим часом визнає, що його футболісти програли чемпіонство ще восени, коли зазнали неочікуваних поразок від двох львівських клубів.
 
 
У 26-му турі ЧУ динамівці у місті Лева мінімально здолали «Львів», але з огляду на паралельну звитягу «гірників» — у протистоянні з «Маріуполем» — семиочкове відставання від «помаранчево-чорних» нікуди не зникло.
 
 
Після того, як у «Львові» припинили співпрацю з вітчизняним наставником Юрієм Бакаловим, котрий, ставши до роботи в клубі вже по ходу поточного сезону, вивів новачка української еліти до єврокубкового секстету, справи у «львів’ян» пішли відверто погано. Відтоді на другому етапі ЧУ «Львів» не здобув жодного очка, програвши три матчі поспіль.
 
У матчі проти «Динамо» підопічні наставника Богдана Блавацького взагалі здивували, коли нічого не змогли вдіяти проти суперника, котрий із 19-ї хвилини матчу грав у меншості, а гру взагалі завершував удев’ятьох.
 
Разом з тим Ігор Суркіс відзначає, що під орудою білоруського наставника Олександра Хацкевича молодий динамівський колектив прогресує. «Відновляться після травм наші форварди — Бесєдін та Соль — і буде зовсім інша команда», — переконує президент «біло-синіх».
 
Натомість «Львів» навіть після серії невдалих поєдинків продовжує зберігати шанси на єврокубкову путівку, відстаючи лише на три бали від п’ятого в рейтингу «Маріуполя».
 
Хоча, з огляду на заяву керівництва приазовців про необхідність запровадження «плей-оф» у боротьбі за путівку до єврокубків за участі п’ятої, шостої, сьомої та восьмої команд ЧУ, конкуренції за останню з можливих перепусток на міжнародну арену в нинішньому турнірі чекати не варто.
 
Вочевидь, не маючи особливої турнірної конкуренції на другому етапі поточного розіграшу, маріупольці на фініші сезону відверто нудьгують, що спонукає їх до розробки турнірних новацій.
 
Власне, в схожій ситуації нині перебувають й лідери другого секстету, котрі, по суті, взагалі позбавлені будь-яких турнірних стимулів. В умовах, коли битися за виживання немає потреби, боротися доводиться хіба що за клубний чи, приміром, як-от новому наставнику «Ворскли» Віталію Косовському, котрому в минулому турі вдалося здобути свою першу перемогу на новому посту, відстоювати особистий імідж.
 
Водночас уже існуючий в українському футболі «плей-оф», який виступає перехідною ареною між вищою та першою лігами, чекає на своїх учасників. Оскільки в УПЛ відмовилися від ідеї розширення з нового сезону елітного дивізіону, кінцівка сезону відбудеться за старим сценарієм, згiдно з яким 10 та 11 команди прем’єр-ліги в суперництві з другим та третім колективом першої ліги розіграють місця в еліті.
 
Цікаво, що в ПЛ наразі складно назвати точно імена претендентів на прямий чи опосередкований виліт iз дивізіону, адже записаний до рангу відвертого аутсайдера «Арсенал-Київ» уже не виглядає «хлопчиком для биття». Натомість у першій лізі турнірної ясності значно більше.
 
Так, «Дніпро-1», достроково вигравши турнір, уже виборов собі право на участь у наступному елітному розіграші. За наступні ж два місця в Д-1 змагаються одразу п’ять колективів. 
 
 
ТАБЛО
 
 
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 26-й тур. «Чорноморець» — «Ворскла» — 1:2, «Олімпік» — «Карпати» — 3:2, «Маріуполь» — «Шахтар» — 0:1, «Олександрія» — «Зоря» — 0:2, «Львів» — «Динамо» — 0:1, «Арсенал-Київ» — «Десна» — 2:0. 
Турнірне становище в першiй шістці: «Шахтар» — 67, «Динамо» — 60, «Олександрія» — 47, «Зоря» — 38, «Маріуполь» — 33, «Львів» — 30.
Друга шістка: «Десна» — 35, «Ворскла» — 33, «Олімпік» — 27, «Карпати» — 25, «Арсенал-Київ» — 21, «Чорноморець» — 18.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 17, Циганков («Динамо»), Швед («Карпати») — 14.