Від 1 травня в Україні набувають нові правила поводження з побутовим сміттям

26.04.2019
Від 1 травня в Україні набувають нові правила поводження з побутовим сміттям

Сміттєві «нежданчики» ні Президент, ні Прем’єр-міністр прибирати не зобов’язані.

Від 1 травня набувають чинності нові Правила надання послуг щодо поводження з побутовими відходами, затверджені постановою Кабміну від 27 березня № 318.
 
Документ остаточно закріпив за органами місцевого самоврядування усі повноваження в цій сфері.
 
Насамперед вони стосуються обрання підприємства (на конкурсній основі), формування тарифів, розробки схем санітарного очищення, відведення земельних ділянок для будівництва сміттєпереробних заводів, рекультивації старих полігонів і т.п.
 
Між обраним підприємством і споживачем укладатиметься договір про надання відповідних послуг. У ньому сторони погодять графік, виходячи з потреби споживача. 
 
Виконавець зобов’язаний пред’я­вити:
 
— правила надання послуг;
— графік вивезення відходів;
— тарифи на надання послуг;
— інформацію про пільги, передбачені законодавчими актами для окремих категорій населення.
 
У разі надання одноразової послуги замовлення складають за погодженням сторін згідно з формою, що встановлюється її виконавцем. Плата за надані послуги нараховуватиметься щомісячно.
 
Оплата їх здійснюється не пізніше, ніж упродовж останнього дня місяця, що йде за розрахунковим, якщо договором не встановлено інше.
 
У платіжному документі вказуються: об’єм побутових відходів (окремо для твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких; у разі запровадження роздільного збирання відходів — об’єм роздільно зібраних корисних компонентів побутових відходів не враховується); тарифи на надання послуг; сума, що підлягає сплаті. Зауважте: у разі зміни вартості послуги її виконавець має попередити про це за 30 днів із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань.
 
Крім того, документом внесено зміни до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів: у разі запровадження роздільного збирання побутових відходів під час встановлення цін/тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами не враховуватиметься вартість операцій з поводження з відсортованими корисними компонентами таких відходів.
 
Тарифи визначають окремо за кожною послугою поводження з побутовими відходами та за видами побутових відходів (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, небезпечні).
 
Формування тарифів на вивезення, перероблення, захоронення побутових відходів здійснюється з урахуванням витрат за кожною послугою та в розрізі операцій, облік яких ведеться суб’єктом господарювання окремо.