Убивство Каті Гандзюк: активісти обурені зміною ГПУ підозри Мангеру

26.04.2019
Генеральна прокуратура не перестає ганьбитися у резонансній справі щодо вбивства громадської активістки з Херсона Катерини Гандзюк.
 
Днями слідчі ГПУ оголосили одному з фігурантів даного кримінального провадження — голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру — нову, «м’якшу», підозру. 
 
Відтак нині його підозрюють не в замовленні вбивства активістки, а в замовленні її побиття (внаслідок якого вона померла), згідно з частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу, що передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.
 
Раніше ж голові Херсонської облради інкримінували організацію вбивства й умисне вбивство, що загрожувало йому позбавленням волі від 10 до 15 років або довічним ув’язненням.
 
Речниця Генпрокурора Лариса Сарган пояснила окремим ЗМІ такі метаморфози досудового розслідування тим, що у слідства нібито з’явилися нові докази. 
 
«Так, Владиславу Мангеру органом досудового розслідування змінено підозру на ч.3 ст. 27 та ч.2 ст. 27, ч.2 ст. 121 КК України як організатору злочину, скоєного за попередньою змовою групою осіб. Підозру змінено, виходячи зi здобутих доказів i наявних у слідства підстав», — пояснює пані Сарган. І додає, що все узгоджується з адвокатами загиблої.
 
Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко додає, що у зв’язку з отриманням нових оцінених викривальних доказів також змінено підозру на ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України ще п’ятьом обвинуваченим у цій справі: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Микиті Грабчуку та Сергієві Торбіну. Ще одного фігуранта у справі Гандзюк — Ігоря Павловського — Шевченківський райсуд Києва залишив під вартою.
 
«Вони беззастережно визнали свою винуватість у вчиненні інкримінованих їм злочинів, надали правдиві, послідовні та повні покази про події, у тому числі й викривальні покази щодо своєї участі у злочині, а також участі у ньому інших осіб», — каже речник ГПУ.
 
Зміна підозр фігурантам провадження вже викликала обурення громадських активістів, які добиваються покарання для винних у вбивстві Гандзюк. Користувачі соцмереж активно обговорюють ці дії слідчих, а також керівництва ГПУ, яке обіцяло тримати справу Гандзюк на контролі.
 
Активісти не розуміють, чому чиновника тепер підозрюють у замовленні побиття, хоча спочатку йому повідомили про підозру в замовленні умисного вбивства.
 
Із цим питанням активісти звернулися і до голови відомства Юрія Луценка, який відповів на поставлене запитання у коментарі одним словом — «медекспертиза». У відповідь користувачі соцмереж у коментарях відверто називають Генпрокурора Луценка «мусором» або «сміттям». 
 
Нагадаємо, 31 липня 2018 року в Херсоні біля під’їзду чоловік вилив на Катерину Гандзюк кислоту.
 
Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за два місяці померла у лікарні після багатьох операцій. Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.
 
11 лютого 2019 року голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації вбивства активістки. Згодом Генпрокурор Юрій Луценко розказав, що, за версією слідства, Мангер готував убивство Гандзюк.
 
Утiм Мангер вийшов на волю із СІЗО, сплативши заставу в розмірі 2,5 млн. грн. 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Заступник Генпрокурора Євген Єнін написав заяву про відставку. За його словами, він «зробив вибір на користь своїх принципів». Пан Єнін подякував усім за підтримку й життєві уроки і запевнив, що у політику не збирається. Цю посаду він обіймав iз червня 2016 року.