Більше 200 черкаських сімей продають електрику з домашніх сонячних електростанцій

24.04.2019
На Черкащині останім часом звичним явищем  стають домашні сонячні електростанції, які дозволяють родинам почуватися незалежними від галопуючих цін енергоринку.
 
Більше того, люди навіть продають державі залишки виробленої електрики, заробляючи на цьому.
 
Як повідомили «УМ» у  прес-службі  ТОВ «Черкасиенергозбут», наразі таких сімей, які мають у власних домогосподарствах установки для генерації електроенергії від  сонця, вже  204. Хоча ще в лютому цього року їх було 193.
 
До речі, про здобутки та плани розвитку сонячної енергетики в Україні йшлося й на недавній  8-й Міжнародній конференції і виставці сонячної енергетики в Центральній та Східній Європі CISOLAR 2019.
 
За словами голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука, на кінець минулого року кількість українських сімей, які встановили у своїх будинках сонячні панелі,  зросла майже до 7,5 тисячі.
 
При цьому більше половини з них встановили  домашні електростанції лише торік. Хоча чотири роки тому в Україні було тільки 20 родин, які мали вдома таке диво.
 
«Завдяки власній сонячній електростанції сім’я самостійно забезпечує свої потреби в електроенергії, заощаджує свій бюджет та ще й заробляє, реалізовуючи надлишок енергії в мережу», — зазначає Сергій Савчук.
 
  Він  каже, що завдяки ефективному законодавству за останні п’ять років у відновлювану електроенергетику інвестовано близько 2 млрд. євро. Сьогодні в Україні вже працює понад 3 тис. МВт потужностей, що генерують електроенергію з відновлюваних джерел. Із них понад 2,2 тис. МВт (71%) — саме  сонячні електростанції.
 
«Тільки за перший квартал нинішнього року  введено в експлуатацію понад 860 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, більшість з яких — саме майже 700 МВт СЕС», — уточнює Сергій Савчук.
 
І додає, що, зважаючи на активність розвитку сонячної енергетики, в цьому році вітчизняна компанія  KNESS відкрила перший найбільший в Україні завод із виробництва сонячних панелей. Потужність першої черги підприємства — 200 МВт у рік.
 
Окрім сприятливих законодавчих умов, на ринку також активно працюють банки та міжнародні фінансові організації. 
 
До прикладу, пояснює Сергій Савчук,  із початку роботи спільної з IFC програми еко-банкінгу в 2016 році Укргазбанк надав понад 520 млн. євро кредитів для 146 проектів загальною потужністю майже 1 тис. МВт. Переважна частина проектів —  сонячні та вітрові станції.
 
Усе це доводить високу зацікавленість інвесторів в українському ринку та готовність впроваджувати нові проекти.
 
Прогнозуючи розвиток цієї сфери, вважає голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, вже сьогодні важливо якнайшвидше прийняти законопроект від 5 грудня минулого року щодо переходу на прозору конкурентну систему аукціонів.
 
Адже прийняття цього законопроекту дозволить встановити справедливу ринкову ціну на зелену електроенергію, створити прозору конкуренцію на ринку, врегулювати планування бю­джету, надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів, розробити стимули для розвитку електроакумуляції в Україні.
 
А паралельне встановлення електроакумулюючих систем дозволить балансувати енергосистему, покривати пікові навантаження та уникнути запуску додаткових блоків теплових електростанцій, що працюють на вугіллі.