Помер герцог Люксембургу, який перетворив крихітну країну на міжнародний «банк»

24.04.2019
Помер герцог Люксембургу, який перетворив крихітну країну на міжнародний «банк»

Герцог Жан.

У віці 98 років відійшов у кращі світи представник Пармських Бурбонів, великий герцог Люксембургу Жан Бенуа Гійом, повідомила агенція «Рейтер» iз посиланням на заяву сина герцога Анрі.
 
 
Він був великим герцогом Люксембургу з 12 листопада 1964 року по 7 жовтня 2000 року.
 
 
1964 року Жан (повне ім’я Жан Бенуа Гійом Робер Антуан Луї Марія Адольф Марк д’Авьяно) став шостим великим герцогом Люксембургу після зречення трону його матір’ю, великою герцогинею Шарлоттою, а 2000 року передав владу своєму сину Анрі.
 
У молоді роки він брав участь у Другій світовій війні: у листопаді 1942 року вступив до британської армії, а 1944-го брав участь у Нормандській операції.
 
Глава Єврокомісії та колишній прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер написав у «Твіттері»: «Його королівська величність великий герцог Жан завжди був близький люксембуржцям, які сьогодні єдині у своїй скорботі. Його відхід є великою втратою для Великого Герцогства і для Європи».
 
Свої співчуття також висловив прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель, який згадав про тісні зв’язки двох країн. Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттль повідомив, що похорони відбудуться 4 травня в соборі Люксембурзької Богоматері.
 
У повідомленні агенції «Рейтер» наголошується, що саме за часи правління монарха Велике Герцогство Люксембург перетворилося зі спокійної західноєвропейської провінції, економіка якої базувалася на сталеварній промисловості, на великий міжнародний фінансовий центр (і такий же офшор).
Головною принадою для міжнародних фінансистів (і фінансових шахраїв та втікачів від сплати податків у себе на батьківщині) є місцева податкова система. Тутешнє законодавство роками відпрацьовувалося таким чином, щоб закордонні інвестори почувались у повній безпеці.
 
Податки для місцевих підприємців узагалі відсутні, а для закордонних — на дуже вигідних пільгових умовах. Лояльне законодавство та низка інших факторів зробили Люксембург у часи правління герцога Жана одним із найбільших офшорних центрів світу.
 
Нагадаємо, в Герцогстві Люксембург мешкає лише півмільйона осіб, але приватний банківський капітал тут є найбільшим у Європі. У Люксембурзі розмiщенi представництва 220 іноземних банків.
 
За кількістю банків у Європі Герцогство посідає друге місце після Лондона. За даними Євростату, Люксембург є найбагатшою країною ЄС із розрахунку частки ВВП на душу населення — тут цей рівень на 40% перевищує середньоєвропейський.