Питання 30 років: які держави можуть стати жебраками через перехід на «зелену» енергетику

24.04.2019
Питання 30 років: які держави можуть стати жебраками через перехід на «зелену» енергетику

Передові держави світу готові вкладати кошти у відновлювану енергетику — і заробляти на цьому. (Фото з сайта gotem.te.ua.)

Перехід на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел має одразу кілька резонів.

 

З одного боку, це захист екології, чистого повітря, довкілля, що дозволить боротися проти зміни глобального клімату.

 

З іншого боку, «зелена» енергетика, як виявляється, може бути економічно вигідною.

 

Якщо видобуток і транспортування важкодоступних викопних енергоносіїв у перспективі неминуче дорожчатимуть, то собівартість енергії, отриманої завдяки сонцю й вітру, в міру розвитку технологій, знижуватиметься. Особливо, якщо ці джерела є в надлишку і доволі доступні.

А Росія — проти

У Німеччині вбачають ще й іншу складову — геополітичну. Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас на одному із заходів заявив: відновлювана енергетика підвищує енергетичну безпеку держав і знижує їх залежність від постачальників енергоносіїв, що десятиліттями використовували їх як геополітичний інструмент.
 
Кого саме мав на увазі очільник зовнішньополітичного відомства ФРН, здогадися не важко: держави, які видобувають енергоносії. А серед них чільне місце займають Росія і країни ОПЕК.
 
«Інвестиції у відновлювану енергетику перевищили в останні роки капіталовкладення в такі викопні енергоносії, як наф­та і газ. Тим самим експортери нафти і природного газу втрачають важливий інструмент політичної влади, який слугував їм досі важелем для просування своїх інтересів», — наголосив Мас.
 
На його думку, надалі використовувати енергоносії як засіб тиску буде все важче, та й насильницьких міждержавних конфліктів через доступ до енергоресурсів буде менше. Проте не все так гладко, а у широкого впровадження відновлювальних джерел енергії, на його думку, будуть не тільки очевидні позитивні, а й серйозні негативні геополітичні наслідки, про які теж треба задуматися.
 
Йдеться про долю держав, які надто залежать станом на сьогоднішній день від доходів від експорту вуглеводнів. Безумовно, що держави, які не встигли перемкнутися на новий тренд, можуть втратити головні свої джерела надходжень і перестати домінувати у світовій політиці.
 
З одного боку, це може подобатися. Українці одразу ж наголосять на ролі держави–агресора Російської Федерації, а тому для нас подібний сценарій, як нам сьогодні видається, міг би бути вигідним. Утім тільки на перший погляд. 
 
Аналітики застерігають: через подібні тектонічні злами можуть зрости ризики економічних криз. І в цьому контексті ми можемо не тільки виграти, а й програти: держава із слаборозвинутою економікою є доволі вразлива до економічних потрясінь.
 
Значно більше, ніж передові держави світу. «А тому ми зацікавлені, щоб справа не дійшла до конфліктів, коли впадуть бізнес-моделі цілих держав», — заявив міністр, зазначивши, що найкраща профілактика подібного сценарію — уже зараз приступити до великомасштабних інвестицій у конкурентоспроможні відновлювані джерела енергії. Частина держав це розуміє.
 
Скажімо, в Об’єднаних Арабских Еміратах зараз активно розвивають сонячну енергетику. Подібні пропозиції та ж Німеччина неодноразово робила Росії. Утім наші північні брати від діалогу на цю тему відхрещуються, воліючи і надалі розвивати свій традиційний паливний сектор і таким чином через проекти з постачання нафти і газу диктувати свою політичну волю іншим державам. 

Заощадити 160 трильйонів доларів

Тим часом міжнародні аналітики оприлюднили новий прогноз: частка зеленої електрики, виробленої головним чином завдяки сонцю й вітру, вже через 30 років може досягти на планеті 86%. Цікавий факт: штаб-квартира Міжнародної агенції з відновлюваних джерел енергії (IRENA) розташована в нафтогазовому еміраті Абу-Дабі (ОАЕ), в «екомісті» Масдарі.
 
Більшість передових світових держав, які вміють думати про завтрашні перспективи, вже давно планують стрімко нарощувати виробництво електроенергії із відновлюваних джерел. Наприклад, Китай має всі шанси збільшити частку відновлюваної енергії у своїй електроенергетиці з 7% в 2015 році до 67% в 2050-му.
 
Ще стрімкіше зростання очікується у Європейському Союзі: з нинішніх 17% до понад 70%. У Німеччині, наприклад, уже сьогодні 40% електроенергії видобувають за допомогою сонця і вітру. Потенційно таких показників могли би досягти Індія і США.
 
Подібні результати означали б непоганий зиск. Так, за підрахунками IRENA, якщо сценарій бурхливого розвитку відновлюваної енергетики впродовж наступних 30 років на планеті справдиться, нам із вами вдасться заощадити до 160 трлн. доларів.
 
При цьому уникнути енергетичних субсидій, витрат на ліквідацію збитків від наслідків зміни клімату та витрат на лікування потерпілих від нього людей. Розвиток нетрадиційних джерел енергетики також сприятиме зро­станню зайнятості на планеті: в глобальному енергетичному секторі до 2050 року виникне понад 11 млн. нових робочих місць.