Крайніх немає: мешканці триповерхівки у Полтаві вже понад три тижні живуть без електрики

23.04.2019
Крайніх немає: мешканці триповерхівки у Полтаві вже понад три тижні живуть без електрики

Будинок, у якому живуть при свічках. (Фото автора.)

«Жити без світла не по приколу» — банером такого змісту, розміщеним на даху будівлі, привертають увагу до своєї проблеми мешканці 28 квартир житлової чотириповерхівки, що на вулиці Небесної сотні в Полтаві.

 

Люди пояснюють: то вже просто крик душі. Мешканці згаданої багатоповерхівки, а також прилеглих будинків одноповерхової забудови от уже три тижні живуть без електрики.

 

На знак протесту вони вже двічі перекривали рух транспорту на своїй вулиці. 

 

Хто крайній?

— Більшість із нас справно сплачує за електроенергію, відтак не має боргів. І при цьому живемо, як у кам’яному віці, — обурюється один із мешканців будинку №79 а Сергій Кульшенко. — Проблема в тому, що електропостачання як нашої багатоповерхівки, так і прилеглих будинків здійснювалося від електромереж, що є власністю ДП «Полтавський комбінат хлібопродуктів», яке фактично довели до банкрутства. За борги ПАТ «Полтаваобленерго» відключило підприємство від електропостачання. Ми ж стали заручниками цієї ситуації.
 
Ганна Баришполець: «Хіба можна отак із людей знущатися?»
 
Люди пригадали, що нинішнє від’єднання від електропостачання — не перше. І раніше комбінат хлібопродуктів по­стачав електроенергію з перебоями. Було таке, що електрику відключали на три години двічі на день. На початку нинішнього року її не було три дні, перед Різдвом сталося диво: електропостачання поновили, однак уже тоді було зрозуміло, що це ненадовго. Так і сталося. Оскільки проблеми на ДП «Полтавський комбінат хлібопродуктів» розпочалися не вчора, мешканці житлових будинків, про які йдеться, маючи неякісне електропостачання й усвідомлюючи непевність ситуації, заздалегідь почали бити на сполох. Іще 2015 року вони порушували питання про підключення їхнього житла до міських електромереж, встановлення індивідуальних лічильників та переведення на прямі розрахунки з ПАТ «Полтаваобленерго». Показують мені відписки. Ось відповідь керівника Полтавської філії міських електромереж обленерго на колективне звернення мешканців житлового будинку №79а: «Для вирішення згаданого питання власнику (балансоутримувачу) необхідно звернутися з відповідною заявою до ПАТ «Полтаваобл­енерго». Наразі підключення до мереж обленерго та переведення на прямі розрахунки є передчасними». Водночас у листі за підписом начальника КП «ЖЕО №2» Олександра Ландаря повідомляється: «Сповіщаємо, що з приводу підключення вашого будинку до міських електромереж ми мали листування з комбінатом хлібопродуктів, із яким у вас укладено договори про електропостачання і який повинен вирішити це питання з ліцензіатом — ПАТ «Полтаваобленерго». Заради об’єктивності варто зазначити, що й керівництво ДП «Полтавський комбінат хлібопродуктів» свого часу неодноразово зверталося до облдержадміністрації, міської ради, управління житлово-комунального господарства міськвиконкому, КП «ЖЕО №2», ПАТ «Полтаваобл­енерго», наголошуючи, що підприємство є постачальником електроенергії для житлових будинків, не маючи відповідної ліцензії, що суперечить законодавству. Окрім того, трансформаторна підстанція, яка розташована на території комбінату, фактично вичерпала свій ресурс, що ставить під загрозу подальше електропостачання. Таким чином, нинішню ситуацію, за словами полтавців, які тепер потерпають без електрики, можна було попередити. 
 
Відключення житлових будинків від електропостачання люди 
вважають грубим порушенням своїх прав.
 
— Звісно, за бажання все це давно можна було «розрулити». Проте всі чекали, доки комбінат хлібопродуктів за борги відключать від електропостачання. А в підсумку ми виявилися крайніми, — скаржиться мешканець однієї з квартир одноповерхового будинку Сергій Якубенко. — Від 26 березня живу не лише без світла, а й без тепла, оскільки зазвичай опалюю оселю електричним котлом. Уявіть собі, у мене вдома температура 12 градусів — надворі значно тепліше.
— Вважай, половина мешканців виїхала з нашого будинку: хто — до родичів, хто — на дачу. Лишилися ті, кому нікуди податися. Та ще літні хворі люди, які не в змозі вийти з квартири, — розповідає мешканка будинку №79а Анна Ромащенко. — У мене донька шкільного віку. Проблема навіть у тому, як підготуватися до уроків, коли надворі темніє. Я вже не говорю про те, що без холодильника ніяк зберігати продукти. А заморожені овочі, ягоди довелося й зовсім викинути у сміття. 

Не писали листів хіба що Всевишньому

Люди бідкаються, що змушені носити непрасований одяг, харчуватися абияк, а ще — купувати ліхтарики, батарейки до них, а також свічки, що влітає в копієчку. 
— Упаковка батарейок для ліхтарика коштує 20 гривень, а її вистачає всього на день. Свічка, яка коштує 15 гривень, згорає за вечір, — гнівається учасник бойових дій на сході України Роман (свого прізвища молодий чоловік не хоче називати).
Кожен реагує на якийсь по­дразник по-своєму. 90-річна Галина Баришполець, коли мова заходить про відсутність електрики, не може стримати сліз. Доводиться її заспокоювати. Через стан здоров’я літня жінка на вулицю вже не виходить, пересувається по квартирі за допомогою палиці.
— Я ходила до школи в тяжкі довоєнні роки, тож домашні завдання завжди виконувала при свічах. Була така скрута, що навіть керосину для лампи в нашому домі не водилося, — пригадує Галина Василівна. — А зараз за вікном ХХІ століття — і знов доводиться жити при свічках. Я плачу за електрику все до копієчки. То хіба можна отак із людей знущатися? Син приніс продукти, так куди ж я їх діну? Без холодильника пропадуть. Не думала, що доживу до такого. Як тут не розстроюватися, якщо живеш у темряві? То, було, хоч телевізор дивлюся, а тепер зовсім відірвана від світу. Єдине, що ввечері можу собі дозволити, — отут ставлю свічку і кросворд розгадую.
 
Люди вважають відключення їхніх будинків від електропостачання незаконним. Адже, згідно із законом, навіть боржника не можна відключити, не попередивши про це заздалегідь. А мешканців семи будинків ніхто не спромігся навіть повідомити. 
 
— Це грубе порушення наших прав. Я додзвонилася на «гарячу лінію» Міністерства ЖКГ України, і мене проконсультували, що в нашій ситуації можна було одразу ж здійснити аварійне підключення електроенергії, а тим часом розробляти технічні умови на постачання електрики з урахуванням потужності споживання, проект — і вже потім, згідно з ними, здійснювати відповідний монтаж електрообладнання. Але ж цього ніхто не зробив! Ми вже куди тільки не зверталися: до прокуратури, міської ради, управління ЖКГ міськвиконкому, обл­енерго, ЖЕО №2 — не писали листів хіба що Всевишньому. Я й сьогодні була в міськраді — там здивувалися: «Чому ви сюди ходите?» і порадили стукати в двері обленерго. В обл­енерго також «відфутболюють»: у вас, мовляв, є балансоутримувач, от і звертайтеся в ЖЕО №2. У ЖЕО №2, у свою чергу, «морозяться»: комунальна установа, мовляв, не може бути балансоутримувачем чиєїсь власності, бо всі квартири в будинку приватизовані. Коротко кажучи, замкнене коло. А в підсумку три тижні немає ніяких зрушень, і коли ми нарешті будемо з електрикою — невідомо, — нарікає Анна Ромащенко. — То що нам діяти? Лишається вдаватися до перекриття руху автотранспорту на дорозі, як нам порадив один із депутатів Подільської в місті Полтава ради, хоч це і протизаконний метод.
Тим часом на подвір’ї будинку №79а з’явилися енергетики та сам начальник ЖЕО №2 Олександр Ландар. 
 
— Справа просувається: уже завтра працівники обл­енерго підведуть сюди від підстанції кабелі. Незабаром вони ж покажуть пальцем, де вішати електролічильники. І все, люди отримають електроенергію, — обнадіяв Олександр Миколайович. 
У розмові з мешканцями чотириповерхівки та сусідніх житлових будинків він уточнив, що електрика в їхніх домівках з’явиться за тиждень-два.