Щорічно в Україні відбувається 3 тисячі атак рейдерів: найбільше потерпає агробізнес

23.04.2019
Щорічно в Україні відбувається 3 тисячі спроб рейдерських захоплень, половина з яких стосується сільськогосподарських об’єктів.
 
Такі дані навів керівник відділу продажів «ЛІГА: ЗАКОН» Роман Мамедов на конференції «Ризики та протидія шахрайству 2019».
 
За його словами, основний розрахунок рейдерів — ефект несподіванки в період збирання врожаю, тому дуже важливо позбавити їх цієї можливості.
 
Радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол підтвердив явище рейдерства як одну з основних проблем в агробізнесі. На його переконання, проблеми рейдерства зрозумілі: це корупція і недосконале законодавство.
 
За словами народного депутата України, члена Ради з питань судової реформи Верховної Ради України Руслана Сидоровича, найпоширеніша причина здійснення рейдерства — це можливість підробити нотаріальні документи та судові рішення.
 
«Ця проблема потребує вирішення на рівні Кабінету Міністрів. Необхідно внести зміни до відповідних підзаконних нормативно-правових актів. Законопроект №8121 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деякі інші законодавчі акти щодо протидії рейдерству» повинен допомогти в боротьбі з рейдерством, але його не прийняли через бажання допрацювати», — зазначає Руслан Сидорович.
 
Як повідомив Роман Мамедов, компанія «ЛІГА: ЗАКОН» створила спеціальний сервіс, яким можуть скористатися потенційні та реальні жертви рейдерства — «SMS-Маяк». Він допоможе захистити майно від рейдерських атак і вчасно попередить про початок неправомірних дій з боку третіх осіб.