Новачки з амбіціями: до фіналу чоловічої суперліги пробився дебютант «Київ-Баскет»

23.04.2019
Новачки з амбіціями: до фіналу чоловічої суперліги пробився дебютант «Київ-Баскет»

«Хімік» у статусі другої команди регулярного чемпіонату з перемоги над дебютантом суперліги — «Київ-Баскетом» — розпочав боротьбу за «золото». (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Розпочинаючи роботу на чолі дебютанта чоловічої суперліги — «Київ-Баскета» — на старті сезону Євген Мурзін відзначив, що було б добре «привезти» до столиці єврокубки.
 
 
Перша можливість задовольнити свої міжнародні амбіції випала для столичного клубу в Кубку України, коли, посівши замість «Черкаських мавп», які отримали дискваліфікацію за порушення ліміту на легіонерів, місце у «фіналі чотирьох», мали непоганий шанс на перемогу в другому за рангом національному турнірі.
 
 
Однак у півфіналі КУ-2019 підопічні Мурзіна поступилися майбутньому переможцю змагань — «Дніпру», після чого повністю зосередилися на регулярному чемпіонаті країни.
 
 
До його фінішу «Київ-Баскет» прийшов на доволі невисокому четвертому місці, проте завдяки тренерському хисту свого «коуча», котрий, нагадаємо, також обіймає й посаду головного тренера чоловічої збірної України, й продуктивній роботі своїх легіонерів столичний колектив спромігся вийти до фіналу «золотої» серії.
 
Якщо перемога підопічних Мурзіна в чвертфіналі над «Миколаєвом» виглядала доволі закономірно, адже перемогу в серії до двох перемог здобула команда з вищим номером посіву, то успіх «Києва» в півфнальному протистоянні з переможцем «регулярки» — «Запоріжжям» — став відвертою несподіванкою.
 
Несподіванкою стала й перемога запорізького клубу в регулярному чемпіонаті, котру він виборов в останньому турі завдяки домашній перемозі над прямим конкурентом за чільну позицію з Южного. Розжившись перед стартом сезону   майстровитими американськими легіонерами, команда Валерія Плеханова за короткий період змогла позбутися статусу скромного середняка ЧУ, котрий у  попередні роки міцно закріпився за запоріжцями.
 
Однак саме відсутність високих успіхів у минулому не дозволили «Запоріжжю» підтвердити у «плей-оф» статус найкращої команди регулярного чемпіонату. Труднощі проходження турнірної дистанції у підопічних Плеханова з’явилися вже в чвертьфіналі, коли вони з великими проблемами подолали спротив найгіршої команди «регулярки» — «Черкаських мавп».
 
Натомість у півфінальному протистоянні з «Київ-Баскетом» «Запоріжжя» взагалі виглядало вельми скромно. На відміну від попереднього раунду, де запорізьким баскетболістам для перемоги знадобилася максимальна кількість поєдинків, у півфіналі для хлопців Валерія Плеханова все завершилося достроково. У серії до трьох перемог вони спромоглися лише на один успішний поєдинок.
 
В іншому ж півфінальному двобої «Хімік» та «Дніпро» з’ясовували стосунки до останнього «подиху». Обмінявшись домашніми перемогами, для визначення фіналіста суперники повернулися до Южного, де завдяки підтримці домашніх стін до фіналу пробилися «хіміки».
 
Із перемоги на домашньому паркеті команда Віталія Степановського розпочала й «золоту» серію проти «Київ-Баскета». «Сьогодні не було команди. Був набір гравців з амбіціями, котрі хотіли щось довести. Утім вони вже довели — потрапили до фінальної частини Суперліги. Але тут потрібно зібратися й грати разом», — так пояснив невдачу своєї команди Мурзін. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Фінал. «Хімік» — «Київ-Баскет» — 88:70 (рахунок у серії — 1:0). Півфінали (серія до перемог). Заключні матчі. «Хімік» — Дніпро» — 76:71 (3:2). «Київ-Баскет» — «Запоріжжя» — 89:81 (3:1).