У Карпатах намело півтораметрові замети снігу, а південь України заливає дощами

17.04.2019
Поки на всій території України синоптики фіксують різке похолодання, у західних та південно-східних регіонах країни оголосили штормове попередження.
 
Рясні снігопади пройшли по гірських районах Івано-Франківської області, а в Карпатах місцями сніговий покрив сягнув 120-130 сантиметрів.
 
Користувачів соціальних мереж особливо вразили фотографії, зроблені біля обсерваторії на горі Піп Іван Чорногірський у Карпатах.
 
Рятувальники місцевого гірського пошуково-рятувального поста попереджають всіх туристів про те, що в найближчі три-чотири дні від подорожей у гори краще відмовитися.
 
За словами синоптиків, сніговий покрив почне танути вже за 2-3 дні, а ось напередодні православного Великодня очікується різке потепління одразу до плюс 20 градусів вище нуля.
 
— Подібні квітневі сюрпризи зі снігом для Карпат — цілком буденне явище, — каже начальник Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології Володимир Фрігович. — Зима цього року була досить м’якою, отож зараз природа бере своє та, що називається, надолужує згаяне. Однак дуже скоро снігопади та нічні заморозки відступлять, дозволивши українцям насолодитися весняним сонечком.
 
Тим часом на півдні України мешканці Херсона, Миколаєва та Одеси зіткнулися з небувало потужними дощами, які не вщухають уже кілька днів поспіль.
 
Особливо сильно постраждала Херсонська область, де рясні опади супроводжувалися ураганним вітром. В обласному центрі станом на понеділок, 15 квітня 2019 року, був повністю паралізований рух громадського транспорту: тролейбуси не ходили через обрив дротiв на лінії, а водії багатьох «маршруток» вважали за краще залишити свої автобуси в автопарку, не ризикуючи їздити розбитими дорогами.
 
Через різке погіршення погоди кількість ДТП лише за один день на Херсонщині побила всі рекорди. В аварію потрапив навіть автомобіль місцевої охоронної фірми: машини розбилися вщент i ремонту не підлягають, а обидва водії та їхнi пасажири потрапили до відділення реанімації Херсонської обласної лікарні, де за їхнi життя борються лікарі.
 
Прогноз Укргідрометцентру для всіх регіонів нашої країни поки що не дає надій на погожі дні. Якщо ближче до Великодня температура повітря в багатьох містах прогріється до 20-23 градусів тепла, то вже після свят українців чекають одразу три хвилі похолодання.
 
На південному сході очікуються дощі з грозами, а ось у центрі та на заході України буде сонячно, сухо, але відносно прохолодно.
 
Народний синоптик Оксана Діденко пов’язує подібні коливання погоди зі зміною клімату на території України в цілому. Останніми роками природа частіше «балує» українців різкими відлигами взимку, а потім — настільки ж стрімкими похолоданнями у середині весни.