Підозрюваних і організації теракту Надію Савченко та Володимира Рубана випустили з-під варти

17.04.2019
Підозрюваних і організації теракту Надію Савченко та Володимира Рубана випустили з-під варти

Броварський міськ­­­райо­н­­­­ний суд Київської області звільнив із-під варти підозрюваних у тероризмі нардепа Надію Савченко та екс-главу «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана.
 
У Генеральній прокуратурі таке рішення пояснили тим, що прокурори були позбавлені можливості заявити клопотання про продовження запобіжного заходу підозрюваним.
 
Прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган заявила, що о 23.10 15 квітня захисник обвинуваченого Рубана адвокат Олексій Шевчук заявив клопотання про відвід секретареві судового засідання і, після видалення колегії суддів до нарадчої кімнати для вирішення вказаного клопотання, безпідставно залишив приміщення суду.
 
«Уже після повернення суду з нарадчої кімнати та продовження судового засідання у зв’язку із закінченням строку дії запобіжного заходу суд розпорядився звільнити обвинувачених з-під варти. У звязку з відсутністю захисника обвинуваченого Рубана — адвоката Шевчука суд прийняв рішення про відкладення судового розгляду», — зазначила Сарган.
 
Проте зовсім іншу думку щодо цієї події висловила адвокат у справі покійного журналіста Георгія Гонгадзе Валентина Теліченко.
 
«Надію Савченко та Володимира Рубана суд звільнив не за результатами судового розгляду справи, не тому, що докази їхньої вини виявилися недостатніми, а просто тому, що є прокурори та судді, які вже впевнені в перемозі Коломойського на ви­борах і наперед стараються показати свою відданість новій владі. Прокурори вчасно не зробили клопотання про продовження запобіжного заходу, а судді швиденько звільнили з-під варти підсудних. Після Майдану вплив і Портнова, і Коломойського на суддів був надто помітним. У разі перемоги на виборах Зеленського про незалежну судову владу ми забудемо надовго. Законність та справедливість — це буде не про нашу державу. А хтось каже — цінності... А хтось каже: «А я йому вірю», — заявила Теліченко. 
 
Цікаво, що, за словами адвокатів Савченко, вона знову недоторканна. Адже для того, щоб знову її заарештувати, потрібно буде направляти подання до парламенту й отримувати його згоду.
 
Ба більше, адвокат Надії Савченко Олександр Шадрін заявив, що Надія Савченко найближчим часом планує повернутися до роботи у Верховній Раді. Захисник зазначив, що звільнення Савченко з-під варти позитивно вплине на розгляд справи: «Тепер не доведеться відволікатися на запобіжні заходи й тримання під вартою і ми зосередимося на розгляді справи по суті».
 
У свою чергу, одним із перших привітав зі звільненням пані Савченко опозиційний політик Євген Мураєв. На своїй сторінці у «Фейсбуцi» він написав, що завжди поважав Савченко за сильний характер та готовий запросити її на ефір свого телеканала: «Із задоволенням спостерігатиму, як при появі у Верховній Раді народного депутата, Героя України Савченко «колеги» будуть ховатися за колонами і згадувати про термінові справи за межами парламенту. А найпрекраснішим моментом мiг би стати її виступ iз трибуни з трансляцією в прямому ефірі. Після нього більшості законотворців треба буде не те що саморозпуститися — самовбитися, забезпечивши так необхідну суспільству ротацію політичних еліт».
 
Наступне судове засідання у справі Савченко та Рубана відбудеться вже 7 травня.