Ефект мораторію: найчастіше земельні рейдери атакують державні ділянки

17.04.2019
Сайт agravery.com опублікував цікаві статистичні дані щодо відсудження незаконно приватизованих земель у розрізі регіонів.
 
Як минулого року держава судилась за свою землю, скільки вдалось повернути та які суми компенсувати?
 
В більшості випадків захопити, незаконно заволодіти окремими паями, перереєструвати на компанію землі, що належать державним установам України, значно простіше, ніж приватними угіддями.
 
За словами експертів, 10,5 мільйона гектарів державної землі зазвичай використовуються непрозоро, неефективно, а держпідприємства, що цими землями управляють, є глибоко збитковими.
 
Особливо ж — у порівнянні з землями, що їх обробляють агрокомпанії. Лілія Тімакіна, директор з юридичних питань агрохолдингу «Астарта-Київ», каже, що зазвичай, по землях міністерств та Академії аграрних наук складно відшукати економічну статистику, там не використовують сучасні технології, їх навіть не завжди реєструють у кадастрових реєстрах, що визнає навіть сам Держгеокадастр. Тому вони найчастіше за сірими схемами перебувають у спільному обробітку і постійно отримують дотації, не забезпечуючи зворотного ефекту.
 
Корупційні схеми, породжені мораторієм на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, та відсутність ринку землі стимулюють чиновників вимагати хабарі за незаконне «безоплатне» переведення земель з державної власності у приватну, за передавання ділянок у користування за низькими орендними ставками, за надання їх в оренду з правом подальшого набуття права власності, за свої «послуги» з використанням службового становища для заволодіння ділянками.
 
Аgravery.com опитала обласні прокуратури, на які покладено захист держави від втрат через земельне рейдерство. Од відповідей чомусь утримались Полтавська та Київська області, але загальні тенденції можна зрозуміти. 
 
Лідером за кількістю повернутих гектарів є Львівщина (13 тисяч 439 га). Найбільше грошей вдалося відвоювати прокуратурам Дніпропетровщини (2,8 млрд. грн.). Найбільше позовів подали та виграли в судах прокурори Черкащини. 
 
Серед найхарактерніших ситуацій можна навести наступні. У Чернігівській області фермер заплатить державі за самовільне захоплення ділянки. На Хмельниччині сільрада передала нічийну спадщину сторонній компанії в постійне користування.
 
На Дніпропетровщині зафіксували факти реєстрації права власності на земельні ділянки на підставі підроблених документів (розпоряджень районних державних адміністрацій, наказів Головного управління Держгеокадастру в області)... І поки що таки державні землі стають найчастіше об’єктом земельного рейдерства.