У Євросоюзі остаточно ухвалили кабальні вимоги до захисту авторських прав

16.04.2019
Рада Євросоюзу остаточно ухвалила реформування європейського законодавства про захист авторських прав.
 
Під час засідання учора, 15 квітня, 19 країн-членів ЄС, у тому числі й Німеччина, проголосували «за» реформу, проти виступили шість країн, ще три країни утримались, передає агенція dpa.
 
Як зазначає «Німецька хвиля», раніше реформу підтримав і Європарламент. Тепер у країн Євросоюзу є близько двох років для того, щоб імплементувати нові правила щодо авторського права в національні законодавства.
 
Нові правила, які були запропоновані Єврокомісією ще в 2016 році, передбачають розширення прав музичних виконавців, новиннєвих ресурсів та традиційних ЗМІ у протистоянні з інтернет-гігантами, такими як Facebook, Microsoft чи Google.
 
Унаслідок реформи такі платформи, як Google, будуть зобов’язані видаляти контент, якщо його власники не дали дозволу на його використання.
 
Виняток становитимуть фірми, які існують менше трьох років, чий річний оборот становить менше 10 мільйонів євро та чия кількість користувачів не перевищує п’яти мільйонів на місяць.
 
Найбільші суперечки викликали дві новації: те, що інтернет-платформи мають отримувати дозвіл або навіть сплачувати ЗМІ за демонстрацію їхніх новин користувачам, а також норма, згідно з якою на інтернет-гігантів покладається відповідальність за порушення авторських прав на їхніх платформах.
 
Також реформа передбачає відповідальність соцмереж за те, щоб контент, який завантажують користувачі, не порушував авторських прав.
 
Реформа викликала значну критику та протести. П’ять мільйонів інтернет-користувачів підписали петицію, покликану зупинити її. Проти виступали і такі гіганти, як Google та Wikipedia, а також інші мережеві компанії, натомість великі мас-медіа її підтримують. Втім, зупинити ухвалу нових правил так і не вдалося.