Пілотний проект «Лікар у вашому домі» охопив усі райони Києва

10.04.2019
Пілотний проект «Лікар у вашому домі» охопив усі райони Києва

Щоб тиск не «тиснув».

Столична влада останнім часом приділяє велику увагу здоров’ю жителів міста.
 
 
Зокрема, в рамках медичної реформи наприкінці 2017 року був запущений пілотний проект «Лікар у вашому домі».
 
 
Його вперше запровадили у Подільському районі, де раніше було введено в дію ще одне корисне ноу-хау — електронний запис до лікаря.
 
 
Суть же нинішньої новації полягає в тому, що медики, що називається, «пішли в народ» — були облаштовані стаціонарні пункти «Лікар у вашому домі» у багатолюдних місцях: у торговельних центрах, в аптеках КП «Фармація», Центрі надання адмінпослуг, у кількох супермаркетах тощо. Усього було обладнано 10 таких постів для профілактики та раннього виявлення захворювань киян.
 
Практика їх роботи показала велику користь у виявленні та профілактиці багатьох хвороб на ранніх стадіях, тож згодом цей досвід поширили на всі райони столиці, обладнавши спеціальні пункти в наметах або відкривши їх у найбільш людних місцях.
 
У рамках цього проекту кияни можуть безкоштовно пройти медичні обстеження та отримати кваліфіковані поради медиків у зручний для себе час.
 
Зокрема, отримати первинні консультації щодо стану здоров’я, пройти експрес-тестування на неінфекційні захворювання, а також на визначення індексу здоров’я (виміряти об’єм талії, дізнатися про оптимальну для себе вагу тощо), виявлення на початковій стадії захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету — перевірити рівень цукру та холестерину в крові, виміряти артеріальний тиск, пройти тест на ВІЛ/СНІД тощо. 
 
Другий напрямок проекту розраховано на інвалідів, дітей із малозабезпечених сімей, соціально неблагополучні родини, осіб, які не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги.
 
Таких людей лікарі проекту спільно із соціальними працівниками відвідують удома, надаючи необхідну допомогу.
 
До них виїжджають спеціальні мультидисциплінарні бригади, до складу яких входять лікар i медсестра первинної ланки, вузькопрофільні спеціалісти. За потреби таких хворих перевозять спеціальним соціальним транспортом до медичних закладів, де вони отримують належне лікування.
 
Усього з початку запровадження проекту «Лікар у вашому домі» вже проведено понад 70 тисяч обстежень. У ході яких отримали консультацію чи навіть направлення до лікувальних закладів на дообстеження та лікування сотні хворих, які мають різні проблеми зі здоров’ям,  зокрема — з артеріальним тиском, підвищеним цукром крові, холестерином, надмірною вагою чи навіть з ВІЛ-позитивними діагнозами.
 
Як зазначив «Україні молодій» перший заступник столичного міського голови Микола Поворозник, на жаль, дуже багато людей відкладають питання власного здоров’я «на потім». Комусь не вистачає часу на себе, хтось боїться, що навіть елементарні обстеження потребують грошей, а є і такі, хто просто не розуміється на важливості раннього виявлення та профілактики захворювань. 
 
«Це не просто помилковий, а й небезпечний підхід до власного здоров’я, про яке потібно дбати постійно, — сказав заступник київського голови. — І такі пункти дають змогу контролювати стан свого організму та вчасно отримувати фахові консультації медиків.
 
Графік роботи та адреси пунктів «Лікар у вашому домі» в кожному районі розміщені на сайті міськадміністрації, спеціальній сторінці у «Фейсбуці», районних медичних закладах та в інших місцях масової активності жителів столиці. Тож кожен небайдужий до свого здоров’я громадянин може вибрати для себе найзручніші місце й час для проходженння обстеження та отримання кваліфікованої консультації медиків».