В Україні можуть запровадити кримінальну відповідальність за підпал сухої трави

10.04.2019
В Україні можуть запровадити кримінальну відповідальність за підпал сухої трави

На сайті Президента України зареєстровано електронну петицію з пропозицією запровадити кримінальну відповідальність за підпал сухої трави. Її автор — відомий фотохудожник з Києва Олексій Плиско.
 
 
«Враховуючи катастрофічну кількість підпалів сухої трави, які не тільки погіршують якість повітря у регіонах підпалу, а й призводять до загибелі числених тварин, пропоную ввести у кримінальний кодекс статтю за підпал трав’яного покрову та очерету», — йдеться в електронній петиції.
Як зазначає сам Олексій, за підпали сухої трави в Україні скільки вже говорено-переговорено. І хоча кожного року створюється петиція з цього приводу, але вона набирає, за найсприятливіших умов, тільки до 200 підписів. На цьому все й закінчується.
 
«Якщо мені не зраджує пам’ять, то в українському КК не так уже й давно з’явилася стаття «За жорстоке поводження із тваринами». Максимальне покарання — до 6 (шести!) років ув’язнення. На жаль, наша судова система видає покарання лише за найтяжчим зі скоєних злочинів. А уявіть собі, якщо би була система, на кшталт американської, коли — за сукупністю. Згоріло 100 їжачків — отримай 600 років ув’язнення з правом дострокового виходу на волю не раніше, ніж за 2/3 строку, який відсидів», — зазначає Олексій Плиско.
 
І закликає українців активно ставити свої підписи під електронною петицією. Мовляв, панове, давайте щось робити, може, якихось, «жалюгідних» 25 тисяч підписів зберемо гуртом!
 
«Бо ці «прості українці», з їхнім «завжди так робили», дістали вже всіх», — обурюється Олексій Плиско.
 
До речі, електронна петиція з пропозицією запровадити кримінальну відповідальність за спалювання сухої трави була зареєстрована 5 квітня. Збір підписів триватиме 90 днів. Наразі петицію підписали більше 130 українців.
 
Олексій Плиско просить користувачів соцмереж активно розповсюджувати інформацію про електронну петицію і не забувати підписувати її. 
 
Між тим, як повідомляють у Державній службі України з надзвичайних ситуацій, у минулу неділю у смт Довбиш Баранівського району Житомирської області загинуло літнє подружжя. Чоловік із дружиною спалювали біля свого обійстя суху траву.
 
Побачивши, що вже горять чагарники та вогонь наближається до їхньої оселі, вони побігли гасити пожежу. Однак через власну необережність у жінки загорівся одяг. На місці події працівники «швидкої» констатували її смерть. 82-річного чоловіка з опіками понад 80% тіла госпіталізували до Романівської центральної районної лікарні. На жаль, він помер.
 
Взагалі лише за минулу добу в Україні зареєстровано 604 випадки загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах. Численні пожежі були зафіксовані у Хмельницькій, Чернівецькій, Полтавській, Київській, Дніпропетровській областях.