Фіналісти хокейного «плей-оф» «Донбас» та «Дніпро» обмінялися гостьовими перемогами

10.04.2019
Фіналісти хокейного «плей-оф» «Донбас» та «Дніпро» обмінялися гостьовими перемогами

Після трьох поєдинків фіналу мінімальною перевагою в серії володіє чинний чемпіон країни. (Фото з сайта uhl.ua.)

Уже одного потрапляння абсолютного дебютанта українського чемпіонату херсонського «Дніпра» до фіналу «плей-оф» було достатньо, аби досягнення команди Дмитра Підгурського вважати мегасенсацією турніру.
 
 
Однак «дніпряни» вирішили не зупинятися на досягнутому й відчайдушно розпочали боротьбу за національне «золото», вигравши в свого іменитого суперника, чинного чемпіона й переможця нинішнього регулярного сезону — донецького «Донбасу» — перший поєдинок фінальної серії в Дружківці.
 
 
Головний тренер донеччан Сергій Вітер невдачу своєї команди на домашньому льоду розцінив як стартову осічку, адже після неї його підопічні змогли швидко виправити ситуацію, довівши, що саме «Донбас» є фаворитом «золотої» гонки.
 
 
Не виключено, що із успішним, вчасним стартом підопічні Вітера забарилися через занадто довгу паузу між останнім півфінальним та першим фінальним поєдинками, котра тривала близько десяти днів.
 
Проте, вигравши другий матч серії, котрий також відбувся на Донеччині, «червоно-чорні» зрівняли рахунок у протистоянні, а переїхавши до Херсона, змогли повести в серії до чоти­рьох перемог — 2:1. Загалом, у таборі чинного чемпіона країни дуже швидко зрозуміли, що їм опонує достойний суперник. Попри те, що у «Дніпра» відсутній довгий послужний список, хокеїстам «Донбасу» пояснили, що голими руками суперника не взяти.
 
«У третьому матчі нам допомогла самовідданість хлопців. Вони кидалися під шайби — і це найголовніше. Це і є боротьба за трофей, це і є фінал», — після гостьової перемоги в Херсоні (3:1) заявив Сергій Вітер.
 
Примітно, що всі чотири шайби в цьому поєдинку були закинуті в заключному періоді. Якоюсь мірою вивести ситуацію із «засушливої» рівноваги «Донбасу» допомогли вилучення в складі «Дніпра» — першу шайбу в матчі закинули гості, граючи в більшості. Водночас, як наголошує очільник «Донбасу», вирішальним для перемоги стала повна викладка його підопічних.
 
«Гра була абсолютно рівною, але друга поспіль пропущена шайба вибила нас із колії», — відзначив головний тренер «Дніпра» Дмитро Підгурський. 
 
У ситуації, що склалася після двох зіграних у Дружківці поєдинків, третій матч серії для однієї з команд перетворився на матч життя. Перш за все, доленосним назвати його можна було для «Донбасу», адже, програвши його, донеччани серйозно втрачали контроль над ситуацією.
 
Якщо стартову поразку в таборі донецького клубу розцінили як маленьку неприємність, то ще одна невдача призвела б до того, що ініціативою в серії (читай — перевагою домашнього майданчика) заволоділи б хокеїсти «Дніпра».
 
Словом, програвати перший у фінальній серії херсонський поєдинок «Донбас» не планував і не бажав.
 
При цьому повторна спроба для того, аби знайти для фаворита аргументовану відповідь на власному льоду, у «Дніпра» була ввечері 9 квітня, коли в Херсоні відбулася четверта гра «золотих» перегонів. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Фінал (серія до 4 перемог). «Донбас» — «Дніпро» — 1:2, 3:1, 3:1. Рахунок у серії — 2:1.