Вірус кору: біологічна зброя чи дитяче захворювання

09.04.2019
Вірус кору: біологічна зброя чи дитяче захворювання

Спалах кору серед населення України в цьому році не став сенсацією, адже такі захворювання відбуваються в нашій країні кожні 5-6 років.
 
 
Україна не єдина у цьому, адже таке трапляється і в інших країнах СНД.
 
 
Причини такого явища — відсутність сильного колективного імунітету. Але, як виявилося, в Казахстані, де також зафіксовано спалах кору, це стало приводом для журналістських статей і домислів.
 
Окремі з варіантів гідні навіть детального вивчення і проведення розслідування. Так, автор з ім’ям Айнур Курманов, який називає себе співголовою Соціалістичної руху Казахстану, висунув версію про те, що спалах кору в країні — результат діяльності військово-біологічної лабораторії США в Алмати.
 
Аналогічні лабораторії, на думку автора, є також в інших країнах СНД і їхня мета — розробка біологічної зброї. А кір, вважає Айнур Курманов, лише тестовий зразок, який був випробуваний на громадянах держав СНД, щоб оцінити їх готовність до епідемій. Але, як з’ясувалося, гіпотеза епідемії кору має кілька спростувань.
 
По-перше, спалах кору не можна назвати епідемією, адже це не відповідає офіційній класифікації ВООЗ надзвичайних ситуацій, пов’язаних із захворюваністю. Епідемічний поріг по кору в Казахстані не перевищує норму.
 
Його значення варіюється і залежить від статистики захворюваності останніх років у різних країнах.
 
Але в середньому в розряд епідемії ситуація переходить, коли кількість хворих наближається до 1% від загальної чисельності населення, що для Казахстану — близько 170 тисяч осіб. Пацієнтів із діагнозом «кір» у країні в десятки (!!!) разів менше.
 
По-друге, посольство США в Казахстані, попереджаючи своїх громадян про заходи профілактики в офіційному релізі, називає те, що відбувається в РК, outbreak, тобто спалах. Той факт, що дипмісія США офіційно попередила своїх громадян про спалах кору в Казахстані, автор вважає «непрямим доказом» причетності Штатів до поширення епідемії.
 
Посилаючись на «експертів», автор стверджує, що виявлені в Казахстані штами кору — це спеціально виведені в лабораторних умовах варіації вірусу, стійкі до старих вакцин. Ця смілива гіпотеза ніким не підтверджена. 
 
Офіційно штами виникли традиційно, в результаті природної мутації. Але навіть якщо повірити в правдоподібність версії, то лабораторії з вирощування нових вірусів, на думку автора, є в 25 країнах. У списку немає ні Афганістану, ні Ірландії. А штами виявили саме там, про що і свідчить їх лабораторна назва.
 
Така практика ВООЗ із присвоєння імен новим вірусам. Їх називають — виходячи з географії виникнення. У даному випадку це Афганістан та Ірландія. І якщо навіть припустити, що нові штами в пробірках завезли в ці країни з Алматинської або будь-якої іншої лабораторії, то одразу виникає питання: «Навіщо?».
 
Ще автор стверджує, що влада Казахстану знає про «справжню» мету діяльності лабораторії в Алмати, розуміє всю загрозу, але вважає за краще про неї мовчати. 
 
Як аргумент того, що в Алмати є військова лабораторія біологічної зброї, автор наводить той факт, що саме Алмати та Алматинська область були місцем, де починався спалах не тільки кору, а й менінгіту. Спалахи дійсно на початкових етапах були більше поширені в цьому регіоні, адже це — найбільш густонаселена територія Казахстану.
 
Військово-біологічна лабораторія США в Алмати — об’єкт не такий секретний, як намагаються представити його критики. За запитом туди можуть потрапити журналісти, менше року тому, в травні 2018-го, там побувала редакція порталу Kapital.kz.
 
Вони особисто переконалися, що створити бактеріологічну зброю на базі лабораторії неможливо, ризик витоку вірусів на об’єкті виключений, а фінансова участь США цілком обґрунтована.
 
Тож очевидно те, що в автора «гарячої сенсації», мабуть, було завдання — поширити бацилу занепокоєння і масових заворушень у суспільстві. А це може завдати чи не більшої шкоди в інформаційному полі, ніж сам вірус на території держави, за населення якої він так гаряче вболіває.