У Мінекології звинуватили Нацполіцію Івано-Франківщини в прикритті вирубок у заповіднику «Гуцульщина»

09.04.2019
У Мінекології звинуватили Нацполіцію Івано-Франківщини в прикритті вирубок у заповіднику «Гуцульщина»

Держлісагентство та Нацполіція — співучасники злочину в карпатських заповідниках?

На Івано-Франківщині продовжується рейдерське захоплення ДП «Кутське лісове господарство» природоохоронних земель національного природного парку «Гуцульщина».
 
Вкотре Міністерство екології та природних ресурсів України отримало звернення від природного парку про зафіксовані незаконні рубки на території, наданій НПП у постійне користування, працівниками ДП «Кутський лісгосп».
 
Цього разу представники поліції, викликані на місце злочину, встановили, що ДП «Кутський лісгосп» виписано лісорубний квиток № 14 від 20 березня 2019 року, серія ІФ ІФК 006739 на проведення санітарної вибіркової рубки в кварталі 12.
 
Він підписаний головним лісничим ДП «Кутське лісове господарство» Петром Іванишиним. Тим часом квартал 12 Косівського лісництва, згідно з матеріалами лісовпорядкування 1996 року, переданий у постійне користування НПП «Гуцульщина» Кутським ДЛГ 17 років тому разом із матеріалами лісовпорядкування.
 
Поліцією встановлено факт правопорушення, інформацію про нього приєднано до відкритого в 2018 році за фактом захоплення землі НПП «Гуцульщина» кримінального провадження № 120190190000317.
 
Але, за словами в.о. директора парку Юрія Стефурака, зафіксований поліцією факт злочину не зупинив працівників ДП «Кутське лісове господарство». Вони продовжили здійснювати незаконну вирубку, яка розпочалася 23 березня 2019 року і триває досі.
 
На кінець минулого тижня сума завданої навколишньому природному середовищу шкоди, нарахована Службою державної охорони парку, становить 314 927 грн.
 
За даними в.о. директора НПП «Гуцульщина» Юрія Стефурака, від працівників ДП «Кутський лісгосп» постійно лунають погрози життю та здоров’ю працівників парку. Численні ж заяви до Косівського відділу поліції із проханням відкрити кримінальне провадження за фактом здійснення незаконної вирубки ігноруються, а матеріали приєднують до вже згаданого кримінального провадження.
 
Мінприроди вкотре закликає правоохоронні органи Івано-Франківщини зупинити незаконну вирубку лісу на природоохоронній території.
 
«Ваша бездіяльність щодо даної ситуації і роль «фіксатора» фактів та спостерігача не лише дискредитує Національну поліцію України, а й робить вас співучасниками злочину зі знищення українських природоохоронних територій. Мінприроди просить Держлісагенство України втрутитися в ситуацію, навести лад і зупинити незаконні дії працівників ДП «Кутський лісгосп», — закликає заступник міністра екології Василь Полуйко.
 
Він також звернув увагу, що 1 квітня 2019 року почався «сезон тиші», відповідно до якого в лісах та на об’єктах благоустрою заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою.
 
Міністерство екології та природних ресурсів України поки що безуспішно закликає правоохоронців розслідувати факти зухвалої поведінки представників ДП «Кутський лісгосп» і зупинити знищення безцінного природного ресурсу України.