Міжнародний соціальний проект «Книга Добра» представили в дипакадемії імені Геннадія Удовенка

09.04.2019
Міжнародний соціальний проект «Книга Добра» представили в дипакадемії імені Геннадія Удовенка

(Фото автора.)

Андрій Христенко розповів, що його історія про врятовану пташку потрапила до сотні найкращих. Ідею подала мама хлопця, коли її син врятував пташку.
 
 
«Ідею подала мама і ми разом допомогли пташці вижити, вона мала вмерти. Пташка випала з гнізда, я приніс її додому. Після лікування ми відпустили її й вона полетіла», — розповідає історію Андрій Христенко.
 
 
Загалом, про добрі справи за два з половиною роки розповіли більш як півмільйона учасників проекту. Окрім дітей, історії пишуть і дорослі. Розповідати можна не лише про свої добрі вчинки, а й про тих, хто допоміг вам.
 
Усі надіслані оповідання та малюнки переглядала редакційна рада проекту. Найкращі — опублікували. Сто найкращих творів видали книгою, а півсотні найкращих надрукували в унікальній «Книзі Добра», сторінки якої зроблені за старовинною технологією — папір виготовляють із бавовняного насіння. Найбільшу увагу редакційна рада приділила дитячим оповіданням.
 
«Такими маленькими кроками, коли діти починають створювати свою історію, в них включається процес співчуття і фантазії. Звідти включається вже можливість продовжити цю ланку на створення своєї аналітичної історії споглядання будь-якої ситуації, де добро, де зло», — розповідає Ірма Вітовська, член редакційної ради.
 
Серед найактивніших учасників оберуть тих, хто повезе «Книгу Добра» за кордон до найбільших бібліотек світу. Зокрема, до бібліотеки Конгресу США, Парламентської бібліотеки Великої Британії, Александрійської бібліотеки в Єгипті. Перший примірник уже подарували Папі Римському — Франциску. Нині книга зберігається у Ватиканській бібліотеці.
 
«Цього року правила участі у проекті трохи змінилися, — розповідає спів­організатор проекту Ірина Рабарська. — Свої добрі справи треба фіксувати на фотографії чи знімати відео». 
На зустріч iз творцями «Книги Добра» прийшов міністр МЗС Павло Клімкін.
 
«Ви — наше майбутнє, — звернувся міністр до дітей. — Бажаю вам узяти все в свої руки і зробити це так, щоб по­ставити перед нами, хто допомагає цьому проекту, великі виклики, а ми будемо вам допомагати». 
 
До кінця 2019 року заплановано передати «Книгу Добра» в 15 країн світу за участю 1000 дітей і 200 дорослих (активні учасники конкурсу, керівники гуртків, учителі шкіл, вихователі дошкільних навчальних закладів). Крім того, найактивніші учасники отримають цікаві подарунки: друковану «Книгу Добра» з автографами організаторів проекту; листівки, виготовлені на черпаному папері, та інші подарунки.
 
Добро без кордонів — вважають організатори міжнародного проекту «Книга Добра» Василь Вишиванюк, Ірма Вітовська, Лілія Шевченко, Марія Матіос, Ірина Рабарська.