Запеклим мисливцям не терпиться вивести лося за межі Червоної книги

09.04.2019
Запеклим мисливцям не терпиться вивести лося за межі Червоної книги

Поки що українські мисливці ганяють червонокнижних корівок, як солоних зайців. Їм начхати, що популяція лосів щойно лишень почала відроджуватися в наших лісах. (Фото з сайта vistanews.ru.)

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак днями повідомив, що 3 квітня товариство з обмеженою відповідальністю «Метос» відмовилося від позову до Мінприроди та НАН України про скасування наказу щодо внесення лосів до Червоної книги України. Але у Шостому апеляційному адміністративному суді досі розглядається ще одна аналогічна справа.
 
 
«Мисливці відкликали один позов. Це автоматично стало підставою для закриття провадження, — але тільки однієї із двох справ. У Шостому апеляційному адміністративному суді досі на розгляді наша апеляційна скарга на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким скасовано наказ про занесення лося європейського до Червоної Книги України. Її розгляд запланований на 8 квітня. Маю надію, що зоозахисники та журналісти і надалі підтримуватимуть Мінприроди у цій боротьбі», — пояснив ситуацію Семерак.
 
Ідеться про апеляцію Мінприроди на рішення, ухвалене одіозним Окружним адміністративним судом міста Києва, який розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу (№826/9432/17) до Міністерства екології та природних ресурсів України, Міні­стерства аграрної політики та продовольства України щодо заборони полювання на лося.
 
Зокрема, позивач просив суд визнати протиправними дії відповідачів із вжиття заходів щодо заборони полювання на лося, непогодження лімітів добування мисливських тварин та неприйняття наказу «Про затвердження лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2018/2019 років».
 
Також позивач просив визнати нечинним наказ Міністерства екології та природних ресурсів України «Про внесення змін до Переліку видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)».
 
Суд тоді частково задовольнив адміністративний позов — визнав протиправними дії Міністерства екології та природних ресурсів України із вжиття заходів щодо заборони полювання на лося, а також визнав протиправним та нечинним наказ даного міністерства «Про внесення змін до Переліку видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ)».