Агропідприємства зіткнулися з нестачею кадрів під час посівної

09.04.2019
З’явилися в сільгосппідприємців суттєві проблеми як з механізаторами, так і з агрономами та помічниками в сезонних весняно-польових роботах.
 
Утім вони накопичувалися не один день і навіть не один сезон. 
 
За даними HeadHunter Україна, минулоріч конкуренція на внутрішньому ринку праці перебувала в середньому на позначці 3-4 людини на місце. А от в аграрній сфері спостерігався відчутний дефіцит фахівців. 
 
Так, за спеціалізаціями «агроном», «тракторист» і «ветеринар» співвідношення кількості резюме до кількості вакансій становила менше людини на місце — 0,6.
 
У минулому році роботодавці активно шукали головних агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків, технологів.
 
Українські роботодавці з АПК сьогодні мають клопіт з конкуренцією європейських колег: адже сезонні сільгоспроботи повністю збігаються в часі.
 
Утім аналіз динаміки вакансій за робітничими та виробничими спеціалізаціями, які розміщували компанії сільськогосподарської галузі в 2015—2018 роках, показує, що рівень попиту на різні спеціалізації неоднорідний.
 
Так, за цей період позитивну динаміку демонструють спеціалізації: «закупівлі та постачання», «технолог, виробництво і переробка зернових», «інженер, виробництво і переробка зернових», «головний агроном», «управління проектами», «інженер, м’ясо- і птахопереробка»,«інженер, виробництво цукру»,«вантажник» і «різноробочий».
 
Паралельно знижувався попит на спеціалізації «контроль якості», «зоотехнік», «головний інженер», «управління цехом» і «керівництво підприємством».
 
З огляду на зрослу конкуренцію є хороша новина для кваліфікованих фахівців: заробітні плати в багатьох аграрних спеціалізаціях демонструють позитивну динаміку.
 
Так, платня ветеринарів у 2018 році виросла на 50 відсотків у порівнянні з 2017 р., агрономів — на 80, трактористів — на 20. Нинішнього сезону тенденція до здорожчання послуг агрофа­хівців продовжується.