«Шахтар» пробився до півфіналу Кубка України з хорошим шансом виграти його вдруге поспіль

09.04.2019
«Шахтар» пробився до півфіналу Кубка України з хорошим шансом виграти його вдруге поспіль

Вигравши чергове українське «класико», «Шахтар» пробився до півфіналу Кубка країни. (Фото з сайта shakhtar.com.)

В останні п’ять сезонів у фіналі Кубка України чотири рази між собою зустрічалися гранди вітчизняного футболу — «Шахтар» і «Динамо».
 
 
Водночас у нинішньому розіграші сліпий жереб звів два найтитулованіші клуби країни вже в чвертьфіналі.
 
 
Цей поєдинок наставник «біло-синіх» Олександр Хацкевич назвав прихованим  фіналом. І, хоч як би було прикро білоруському тренеру, але перемогу в ньому здобули «гірники», виявившись кращими в серії післяматчевих 11-метрових ударів.
 
 
«Звісно, відчуваємо негативні емоції щодо результату. Підтримали в роздягальні хлопців, адже у них були сльози на очах. Утім, проходячи через такі матчі, вони ставатимуть сильнішими», — відзначив очільник столичного клубу.
 
Перебуваючи на чолі «Динамо», Хацкевич навчив своїх підопічних доволі успішно протистояти донецькому клубу.
 
Перед кубковим чвертьфіналом у Харкові в активі Хацкевича-тренера було п’ять переможних поєдинків у матчах проти «Шахтаря» Фонсеки (при трьох поразках і одній нічиїй).
 
На стадіоні «Металіст» динамівці доволі швидко вийшли вперед — про свій бомбардирський талант знову нагадав півзахисник столичного колективу Денис Гармаш, укотре довівши невипадковість свого перебування на вістрі динамівської атаки.
 
Проте стати героєм поєдинку йому все ж не судилося. 
 
Свого часу Гармашу пророкували велике майбутнє. Дехто бачив у ньому навіть капітана команди. Загалом, володіючи визначними бійцівськими якостями, Денису дуже часто не вдається впоратися з надлишком емоцій, котрі, б’ючи через край, не тільки підмочуюють його репутацію, а, що головне, неабияк шкодять команді.
 
Думається, шанувальники вітчизняного футболу й досі пам’ятають скандальну червону картку Гармаша, отриману ним від Юрія Вакса 7 квітня 2012 року на «Донбас арені».
 
Ось і минулого уїк-енду в Харкові, через кілька хвилин після того, як «гірникам» удалося зрівняти рахунок у матчі, Гармаш не зміг опанувати свої емоції. Спочатку отримавши від арбітра попередження за грубу гру, а незабаром, буцнувши головою суперника, напросившись на пряму червону картку, Денис поставив свою команду в непросте становище.
 
І нехай згодом поле за дві жовті картки залишив кращий голеадор «Шахтаря» Мораес, вирівнявши таким чином чисельні склади команд, наставник «Динамо» заявив, що Гармаш став антигероєм матчу, хоча й міг здобути статус його героя.
 
Примітно, що дербі між «Шахтарем» та «Динамо» стало одним із найбільш брудних поєдинків розіграшу. За матч, у котрому опонентам довелося грати два екстра-тайми, 37-річний рефері із Запоріжжя Максим Козиряцький показав дві червоні та 14 жовтих карток за гру.
 
«Суддя не відповідав рівню протистояння», — резюмував керманич «гірників» Фонсека.
 
Попри те, що запорізький рефері упродовж матчу постійно привертав до себе увагу, головною дійовою особою цього кубкового «класико» все ж варто назвати голкіпера «Шахтаря» Андрія П’ятова, котрий у серії післяматчевих пенальті відбив удари динамівців Миколенка та Шепелева, вивівши таким чином свою команду до півфіналу.
 
До 1/2 фіналу КУ-2018/2019 також пробилися луганська «Зоря», а також два представники першої ліги — «Дніпро-1» та «Інгулець». Загалом, це перший в історії українського футболу випадок, коли одразу два першолігові колективи дісталися півфінальної стадії. В обох випадках вони вибили з розіграшу старших за статусом опонентів.
 
Представник Кіровоградщини виграв футбольну «лотерею» у львівських «Карпат», а «дніпряни» переконливо здолали «Ворсклу», котра й після зміни наставника продовжує засмучувати своїх шанувальників.
 
Щодо «Дніпра-1», котрий, нагадаємо, проводить свій другий сезон у професіональному футбольному середовищі країни, то колектив Дмитра Михайленка вдруге поспіль гратиме в півфіналі КУ. 

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали. «Інгулець» — «Карпати» — 1:1 (по пен. — 5:4; Шедрий, 50 — Швед, 90+6; вилучення: Толочко, 100 («К»)), «Дніпро-1» — «Ворскла» — 2:0 (Куліш, 78; Когут, 82), «Львів» — «Зоря» — 0:1 (Ледньов, 48), «Шахтар» — «Динамо» — 1:1 (по пен. — 4:3; Мораес, 57 — Гармаш, 9; вилучення: Мораес, 69 — Гармаш, 61).
* * *
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. Заключні матчі 23-го туру. «Олімпік» — «Десна» — 0:2, «Чорноморець» — «Арсенал-Київ» — 1:3.