Уперше кількість дідусів і бабусь на планеті перевищила кількість онуків — ООН

05.04.2019
За даними ООН, оприлюдненими 3 квітня, вперше у світовій історії кількість літніх людей на Землі перевищує кількість дітей.
 
В організації кажуть, що зараз у світі проживають близько 705 мільйонів людей віком за 65 років і тільки 680 мільйонів дітей віком до 5 років.
 
Нинішні тенденції дозволяють спрогнозувати, що вже до 2050 року на кожну дитину 1-4 років припадатиме двоє літніх людей віком за 65.
 
Ця тенденція підтверджує те, про що демографи кажуть уже не перше десятиліття: люди у більшості країн живуть довше і не народжують тієї кількості дітей, яка була б достатньою для підтримки балансу ­населення, зазначається у матеріалі Бі-Бі-Сі.
 
Крістофер Мюррей, директор Інституту метрик і оцінки здоров’я при Вашингтонському університеті, наголошує, що через цей віковий дисбаланс «підтримувати існування глобального суспільства буде важко».
 
Минулого року Мюррей оприлюднив статтю, в якій спрогнозував, що майже половина країн світу матиме справу з «дитячою кризою», яка означатиме недостатню кількістю дітей для підтримки чисельності населення.
 
«Тільки подумайте про всі соціальні та економічні наслідки для суспільства, в якому більше дідусів і бабусь, аніж онуків», — каже він.
 
Ще в 1960-х роках на одну жінку припадало п’ятеро дітей, кажуть у Всесвітньому банку. Зараз цей показник більш ніж удвічі менший — всього 2,4 дитини на жінку.
 
Водночас соціально-економічні обставини відтоді суттєво покращилися, а це призвело до зростання очікуваної тривалості життя.
 
У 1960-х вона в середньому становила 52 роки, у 2017 — 72. Ми живемо дедалі довше, потребуємо дедалі більше ресурсів, і тим самим посилюємо тиск на такі галузі, як пенсійне забезпечення і охорона здоров’я.
 
Проблема старіння населення найгостріше проявляється в розвинених країнах. Дитяча смертність тут нижча, але виховання дітей коштує дорожче. Жінки тут заводять дітей у більш піз­н­ьому віці і загалом мають менше потомства.
 
Як позначається збільшення тривалості життя на країнi, красномовно демонструє приклад Японії. Тут очікувана тривалість життя становить 84 роки, люди віком за 65 років становлять 27% населення. Водночас частка дітей віком до 5 років, за даними ООН, усього 3,85%. Ця проблема хвилює японську владу впродовж багатьох десятиліть, і минулого року уряд анонсував плани щодо підвищення пенсійного віку з 65 до 70 років.
 
2,1 дитини на жінку — це магічна  цифра. За словами демографів, це мінімальний показник, необхідний для того, щоб кожна нація самовідтворювалась. Найсвіжіші дані ООН свідчать про те, що лише 113 країн світу досягають цієї позначки. 
 
Експерти з питань демографії кажуть, що ключову роль найближчим часом відігратимуть системи охорони здоров’я і їхня здатність пом’якшити негативні наслідки від процесів старіння населення. Їхній аргумент полягає у тому, що здоровіші громадяни зможуть довше працювати, а це, у свою чергу, пом’якшить удар по економікам країн.